Pripravili vám v reštaurácii víno a podali v sklenenej nádobe namiesto jeho pôvodnej fľaše? Potom ste navštívili dobrý podnik. Prelievanie vína do karafy má totiž svoj význam a nesie názov dekantácia.
Somelieri ju najčastejšie vykonávajú u červených vín. Preliatím víno prevzdušnia a zároveň ho zbavia sedimentov, čiže usadenín. Dôležité je to najmä pri archívnych vínach. „Vďaka dekantácii sa uvoľnia chute a vône ukryté vo víne. Ďalším jej pozitívom je odstránenie pevných častíc z vína, kde používame ako pomôcku sviečku. Na dekantáciu sú vhodné najmä mohutnejšie vína s vyšším obsahom farbív,“ vysvetľuje Juraj Kordiak, somelier značky Vitis.
Dekantácu zvládnete aj doma. Ak si chcete vychutnať kvalitné červené vína, na dekantáciu odporúčame napríklad červený Alibernet, neskorý zber Chateau Pezinok alebo z radu Vitis Poézia vína Cabernet Sauvignon neskorý zber 2017 a Dunaj neskorý zber 2018. Použite sklenenú karafu, v ktorej po preliatí nechajte víno predýchať minimálne 60 minút. Krátka dekantácia prospeje každej červenej odrode.
V prípade, že preferujete iné odrody, potešíme vás. Široký výber červených i bielych vín vhodných na dekantáciu nájdete v ponuke spoločnosti Vitis. Vitis môžete sledovať aj na Facebooku a Instagrame.
-Reklamná správa-