BRATISLAVA – Hygienici na vianočných trhoch vykonali vyše sedemsto kontrol. Pochybenia objavili vo všetkých krajoch. Pozrite sa, aké nedostatky zistili v prevádzkach a čo odhalili laboratórne rozbory odobratých vzoriek pokrmov.
Na vianočných trhoch od 27. novembra do 17. decembra prebehlo 731 kontrol. V porovnaní s vlaňajškom je to o 170 kontrol viac. Hygienici skontrolovali 440 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov - z toho najviac v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Nedostatky odhalili v 35 prevádzkach, čo predstavuje 7,9 %. Pochybenia objavili vo všetkých krajoch.
„Počas mimoriadnej kontroly vianočných trhov regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR zistili menej závažné hygienické nedostatky. Vyhovujúca úroveň hygieny a rovnako aj technické zabezpečenie je výsledkom nielen každoročne sa opakujúcich kontrol s cieľom chrániť ľudí pred alimentárnymi nákazami, ale aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov, ktorí sú zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva po celom Slovensku opakovane usmerňovaní vo veci dodržiavania hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy. Hoci je mimoriadna kontrola vianočných trhov po celom Slovensku zo strany hygienikov ukončená, v bežných kontrolách budeme v jednotlivých mestách pokračovať počas celého trvania vianočných trhov,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Najviac nedostatkov sa odhalilo v Bratislavskom kraji. Hygienici tu zistili nedostatky v 10 zariadeniach zo skontrolovaných 63, čo je 15,9 %. V Prešovskom a Žilinskom kraji zistili pochybenia zhodne len v jednom zariadení z približne 70 skontrolovaných, čo predstavuje 1,5 %. Úrady za zistené nedostatky uložili 32 blokových pokút v celkovej sume 3191 eur. Zároveň začali 3 správne konania vo veci uloženia pokuty.
Najčastejšie nedostatky zistené v prevádzkach
- potraviny neznámeho pôvodu (napríklad kuracie mäso), hotové pokrmy bez nadobúdacích dokladov a bez uvedenia času dohotovenia a dodania (kačacie marinované mäso upečené, cesto na placky)
- nedodržanie chladiaceho reťazca v prípade potravín vyžadujúcich chladiarenské skladovanie
- skladovanie potravín, polotovarov priamo na podlahe (napríklad čerstvé mäso priamo na podlahe v prepravke, kačacie marinované mäso upečené skladované priamo na zemi)
- potraviny a suroviny určené na prípravu občerstvenia po dátume spotreby (mäsové prípravky, bryndza plnotučná, plesňový syr, kapustnica)
- zamestnanci bez vhodného pracovného odevu a pokrývky hlavy, jeden zamestnanec fajčil cigaretu priamo v stánku
- v piatich prevádzkach nebola zabezpečená tečúca studená a teplá pitná voda na umývanie rúk zamestnancov, prípadne aj na umývanie pracovného náradia
- nepreukázanie sa dokladom o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologickej závažnej činnosti u 5 zamestnancov
- v troch prípadoch nebolo predložené právoplatné rozhodnutie orgánu verejného zdravotníctva k uvedeniu priestorov do prevádzky a schválenia prevádzkového poriadku
(Zdroj: Getty Images)
Čo sa z odobratých vzoriek pokrmov zistilo v laboratóriách?
Z odobratých a mikrobiologicky vyšetrených 83 vzoriek hotových pokrmoch na vianočných trhoch nevyhoveli 4 vzorky. Išlo o slaninový podplamenník na vianočných trhoch v Nitre a kurací špíz na vianočných trhoch v Košiciach, ktoré nevyhoveli pre prekročenie počtu koliformných baktérií. V dvoch pokrmoch rýchleho občerstvenia na vianočných trhoch v Nových Zámkoch – pečenej jaternici a bravčovej cigánskej – bol prekročený povolený limit koagulázopozitívnych stafylokokov.