WACO - Bolívijský kmeň Tsimanov zostal po mnohé roky nedotknutý vonkajším svetom. Jeho členovia sa venovali lovu, rybolovu či poľnohospodárstvu. Vďaka svojmu zdravéu životnému štýlu netrpeli kardiovaskulárnymi chorobami a dokonca nemali problém ani s tlakom. To je však už minulosť. Do jedálnička domorodcov sa totiž dostal olej, ktorý v ich populácii zapríčinil veľké zmeny.
Nový výskum publikovaný v časopise Obesity naznačuje, že za menej ako desať rokov Tsimanovia zažili obrovskú zmenu v indexe telesnej hmotnosti. Ich populácia začala mať problém s obezitou a nadváhou po tom, čo do svojho jedálnička zaradila olej.
V rokoch 2002 až 2010 vedci analyzovali údaje 700 mužov a žien starších ako 20 rokov žijúcich v amazonskej nížine. V priebehu štúdie zistili, že Tsimanovia mali v dôsledku populačného boomu väčší prístup na trh s potravinami. Ich populácia zažila etapu prudkého vývoja, čo viedlo k tomu, že do svojho života zaradili modernizované metódy varenia a stravovania. Každý rok spotrebujú o 24 percent oleja viac než ten predchádzajúci. Za deväť rokov sa prevalencia žien s nadváhou alebo obezitou zvýšila o viac ako šesť percent. U mužov vedci zaznamenali zvýšenie nadváhy o deväť percent a v prípade obezity o 1,5 percenta. "To je len jedna časť ich príbehu," uviedol autor štúdie, Alan Schultz z Univerzity Baylor.
Dôležité je spomenúť, že zmeny v stravovacích návykoch odrážajú ďalšie zmeny životného štýlu. Výskumníci dodávajú, že dokonca aj malý nárast trhových potravín môže mať na populáciu, ktorá kedysi prosperovala z pestovania prírodných potravín, negatívny vplyv.
"Olej dodáva jedlu chuť, ale so 120 kalóriami a 14 gramami tuku na jednu polievkovú lyžicu môže rapídne ovplyvniť vaše BMI," vysvetlil Schultz. Existujú však aj ďalšie rizikové faktory. Nižšia postava a vyššia svalová hmota môžu viesť ku zvýšeným hodnotám indexu telesnej hmotnosti. Je tiež ťažké presne merať kalorický príjem potravín, ktoré Tsimanovia zberajú z voľnej prírody.