LONDÝN - V prípade mnohých diét nejde o nič viac, než o obyčajný jojo efekt. V skutočnosti však existuje veľa zdanlivo nenápadných potravín, ktoré dokážu vašu hmotnosť dlhodobo zredukovať a udržať ju na stálej hodnote. Ide o takzvané superpotraviny, ktoré dajú chudnutiu nový rozmer.
V predajniach je veľa potravín a je len na nás, ktoré z nich si vyberieme. Niektoré sľubujú úbytok tuku, iné zase slúžia ako sladké prehrešky. Keď však ide o chudnutie, aké jedlo je pre naše telo najlepšie? Odborný portál Medical News Today pripravil zoznam potravín, ktoré by v jedálničku každého, kto chce schudnúť, nemali chýbať.
Vedci varujú pred veľkým rizikom: Tieto JEDLÁ naozaj spôsobujú rakovinu, v obchodoch sa im vyhnite
MANDLE
Konzumácia orechov každý deň zaručuje dlhovekosť a kontrolu hmotnosti, ale zo všetkých druhov orechov práve mandle obsahujú správnu dávku bielkovín, čo z nich robí fantastickú potravinu pri strate hmotnosti.
BRAZÍLSKE ORECHY
Síce sa spomínajú menej často než iné odrody orechov, brazílske orechy sú však obzvlášť bohaté na antioxidantový selén. Ten u mužov dopomáha k zdravej prostate a pomáha tiež udržiavať bunky zdravé. Úplne postačí, keď za deň skonzumujeme len dva kúsky.
PŠENIČNÉ KLÍČKY
Na rozdiel od ostatných druhov pšenice pšeničné klíčky obsahujú množstvo kľúčových živín vrátane zinku a fosfátu, nehovoriac o vláknine. Pridaním klíčkov do smoothies či raňajkových jedál značne prispievame k zvýšeniu príjmu vlákniny, čo zas pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém.
OVSENÉ VLOČKY
Existuje množstvo variantov, ako si ovsené vločky pripraviť napríklad na raňajky. Ide o veľmi výživnú potravinu s nízkym glykemickým indexom, vysokým obsahom bielkovín, vitamínom B a vlákniny. Ovsené vločky naviac pomáhajú udržiavať hladinu energie na uzde a udržujú črevá zdravé.
ŠOŠOVICA
Často počúvame, že sacharidy sú pre naše telo zlé, ale keď si vyberieme sacharidy, ktoré sa trávia postupne, vyberáme správne. Pravidelná konzumácia šošovice a strukovín udržiava zdravú hladinu cholesterolu a okrem toho ide o bohatý zdroj bielkovín najmä pre vegetariánov.
SLADKÉ ZEMIAKY
Ďalšia superpotravina, ktorá je prirodzene bohatá na sacharidy. Okrem toho obsahuje veľa betakaroténu a je rastlinným zdrojom vitamínu A, čiže chráni naše bunky pred poškodením. Sladké zemiaky obsahujú aj veľa vlákniny a vitamínu C, naviac majú nízky glykemický index, takže sú skvelé na večeru.
KEL
Kel je jednou z najvýživnejších potravín, aké si môžeme dopriať. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej, vitamínu K, betakaroténu, vitamínu C a antioxidantov. Najlepšie je, keď sa konzumuje uvarený, s trochou olivového oleja, aby sa rozpustili všetky potrebné vitamíny pre naše telo.
BROKOLICA
Zelenina známa svojimi protirakovinovými účinkami sa odporúča konzumovať ako v studených jedlách, tak aj v teplých. Brokolica má taktiež mimoriadne nízky obsah kalórií a relatívne vysoké percento vlákniny, preto pomáha udržať pocit sýtosti na dlhší čas.
AVOKÁDO
Dobrý tuk v avokáde udržiava percento tuku v krvi pod kontrolou a zabezpečuje zdravie kardiovaskulárneho systému. Pridaním avokáda do zeleninových šalátov sa zas zvyšuje vstrebávanie živín v našom tele, zatiaľ čo dobré tuky spomalia trávenie a zabezpečujú tak pocit sýtosti dlhšie.
ČUČORIEDKY
Tieto bobule sú známe relatívne nízkym obsahom cukru a vysokým obsahom vitamínu C. Dôležitou zložkou v čučoriedkach je práve obsah polyfelonov, ktorý sa spája so zníženým množstvom tukových buniek v ľudskom tele.
KURA
Jeden z najchudších zdrojov živočíšnych bielkovín, obzvlášť v prípade kuracích pŕs, kde je tuku iba skutočné minimum. Napriek tomu sú kuracie prsia bohaté na bielkoviny a pomáhajú tak jednoduchšie vybudovať svalovú hmotu.
MASTNÉ RYBY
Či už ste fanúšikom sardiniek, lososa alebo čerstvého tuniaka, denná dávka rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny je spájaná s nižším rizikom vzniku srdcových chorôb a bráni zápalom buniek, ktoré sú schopné účinnejšie spracovávať prijaté tuky a cukry.
VAJCIA
Vajcia sú výborných zdrojom energie a okrem toho obsahujú viac ako dvadsať základných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín A, cholín, omega-3, železo, antioxidanty, čím udržiavajú bunky zdravé. Raňajky z vajíčok sa postarajú o stabilnú hladinu inzulínu, ktorý reguluje metabolizmus tukov v tele.