BRATISLAVA - Počas celého decembra prebiehala veľká kontrola potravín. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) prekontrolovala 1560 prevádzok. Prepadlo z nich takmer 11-percent. Najhoršie dopadli spišské párky a saláma Nitran. Katastrofálne výsledky boli preukázané aj pri skalickom trdelníku.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) od 1. decembra vykonávala kontrolu potravín v rámci celého Slovenska. ŠVPS SR vo svojej oficiálnej správe uvádza, že inšpektori prekontrolovali 1560 prevádzok. Nedostatky zaznamenali v 170 prevádzkach, čo tvorí 10,9 percent.
Najviac úradných kontrol bolo vykonaných v malých maloobchodných predajniach 853 (28,5 percenta), potom počtom vykonaných kontrol nasledujú stredné predajne 815 (27,2 percenta), hypermarkety a supermarkety 476 (15,9 percenta).
Mamičky, pozor: FOTO Pred Amilk Bifido varoval hygienikov už aj rýchly výstražný systém
Lahôdky a mäsové výrobky
Fyzicko-chemické testy odhalili, že Nitran saláma a Gazdovská šunka sú nadmerne presolené. Pri kontrole mäsových výrobní dokonca inšpektori zistili prítomnosť nebezpečnej baktérie Listéria monocytogenes. Spišské párky obstáli najhoršie. ŠVPS SR informovala, že v špecifikácii výrobku v znaku čisté svalové bielkoviny bola zistená prítomnosť sóje.
Kontrola zároveň odhalila, že spišské párky obsahujú viac chemických prvkov než výrobcovia uvádzajú v ich zložení. Kontrolou neprešli ani Mliečne opekance. Inšpektori na ich obale zaznamenali chýbajúce konzervačné látky, ktoré v skutočnosti obsahujú.
Skalický trdelník
Tradičný slovenský pekárenský výrobok poriadne pohorel. Na základe vykonanej kontroly sa v zložení skalického trdelníku našli nepovolené emulgátory a umelý margarín.
„V zložení sú uvedené nepovolené zložky margarín stolný a emulgátory E471,E322, E330,E300,E341, prítomnosť farbiva Chinolínova žltá E 104, neuvedenie osobitného rastlinného pôvodu pri zložke "rastlinné oleje" a nerozpísanie zloženej zložky "margarín," uviedla vo svojej správe ŠVPS SR.