BRATISLAVA - V našom domácom mletom čiernom korení sa objavila salmonelóza. Inšpektori v rámci kontrolnej činnosti odobrali vzorku, ktorá bola analyzovaná Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS SR). Po zistení prítomnosti črevnej baktérie sa korenie okamžite stiahlo z trhu. Ak je súčasťou vašej kuchyne, v žiadnom prípade ho nekonzumujte.
Slovenský inšpektorát na kontrolu potravín vo svojej správe zo 14. marca upozorňuje na nebezpečnú slovenskú koreninu. Z distribučného skladu spoločnosti Mäspoma inšpektori z RVPS Šaľa odobrali úradnú vzorku z výrobku "Korenie čierne mleté 250 gramov". Spoločnosť sídli vo Zvolene.
„Vzorka bola analyzovaná v ŠVPÚ-VPÚ Bratislava, kde bola vo vzorke zistená prítomnosť Salmonella enterica subspecies Matadi v 4 vzorkách z 5 v 25 gramoch,“ uviedla inšpekcia. V správe sa uvádza, že výrobok bol distribuovaný v rámci Slovenska a v množstve desať kusov do Maďarska. Výrobok bol okamžite stiahnutý z trhu.
Spoločnosť Mäspoma sa však ohradila, že všetky výsledky testovania v laboratóriu ŠVPS boli na prítomnosť Salmonelly negatívne. „Prítomnosť baktérie Salmonella nebola preukázaná v žiadnej odobranej vzorke suroviny, medziproduktu, hotového výrobku ani sterov vykonaných na preukázanie účinnosti hygieny a sanitácie,“ uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku s tým, že predmetná šarža bola stiahnutá zo spotrebiteľskej siete.
TIETO hrozienka spôsobujú rakovinu: Inšpekcia ich okamžite stiahla zo slovenského trhu
Salmonelová enteritída alebo inak salmonelóza je črevné infekčné ochorenie. Salmonelóza sa radí medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso, vajcia alebo plody z mora. Rovnako sa môže nachádzať aj vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách.