BRATISLAVA - Opäť tu máme výsledky kontroly potravín, ktoré určite nepotešia oko žiadneho slovenského spotrebiteľa. Aj keď sa vraj naši predajcovia potravín v posledných rokoch polepšili, potravinová "kobra" pri svojich kontrolách zaznamenáva neuveriteľných 97,78 percenta nedostatkov! Pozrite si galériu toho, čo nájdete v našich obchodoch.
Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR zistili v 2. štvrťroku tohto roka nedostatky u 11,53 % vykonaných kontrol potravín. Vyplýva to z údajov, o ktorých dnes v Bratislave informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2012, keď agrorezort začal realizovať súčasný model kontrol, to predstavuje zníženie o 2,81 %.
Za obdobie apríl až jún 2015 sa podľa Jahnátka vykonalo celkovo 13 167 úradných kontrol. "To, čo nás obzvlášť teší, je výrazný pokles nedostatkov pri kontrolách mimo pracovnej doby, kde je pokles voči stavu spred troch rokov až 9,4-%. Stále je však pomerne vysoký, až 47,95 %," upozornil. Stále vysoké percento nedostatkov sa podľa jeho slov zaznamenáva aj u kontrol, ktoré vykonáva tzv. potravinová kobra, dosahuje 97,78 %. Minister upozornil aj na prípad bryndze, na ktorej bol vyznačený dátum spotreby do decembra 2015.
Najviac nedostatkov sa podľa ministra zistilo pri kontrolách vykonaných v hyper- a supermarketoch, kde ich percento dosiahlo úroveň 54,05 %. "V prípade stredných predajní sa zistili nedostatky u 50,81 % kontrol a pri malých predajniach sa zistila 33,78-% porušenosť," doplnil šéf agrorezortu. Veterinárni kontrolóri sa podľa šéfa MPRV pri kontrolách stretávali najmä s nedostatkami v hygiene budov a prevádzkarni, kde v 2. štvrťroku tohto roku zistili 797 porušení predpisov.
Pri kontrole hygieny technologických zariadení a pracovných pomôcok sa kontrolou identifikovalo 678 porušení. Nedostatky pri označovaní potravín sa vyskytli u 605 kontrol. "Ďalšie nedostatky sa zistili pri hygiene skladovania a pri osobnej hygiene," poznamenal. Z hľadiska početnosti výskytu sa tradičné nedostatky týkajúce sa lehoty spotreby a minimálnej trvanlivosti podľa Jahnátka dostali v 2. štvrťroku 2015 až na siedme miesto. "Týchto porušení bolo 284," spresnil.
Z hľadiska pôvodu potravín sa najviac nedostatkov v hodnotenom období zistilo u potravín od našich severných susedov. "Máme znovu zostavený poradovník, ktoré krajiny dopadli najhoršie. Tradične si prvú pozíciu nedá zobrať Poľsko, a to so 14,16 % nedostatkov," zdôraznil. Na druhom mieste v rebríčku sa z hľadiska nedostatkov umiestnila Česká republika s 4,49-% porušenosťou.