Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Tupý: Vyšetrovanie vraždy syna komplikuje aj legislatíva

Pamätná tabuľa Daniela Tupého. Zobraziť galériu (2)
Pamätná tabuľa Daniela Tupého.

BRATISLAVA - Úspešnému vyšetreniu vraždy študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniela Tupého bráni aj legislatíva. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede otec zavraždeného Daniel Tupý.

Za najväčší problém označil štatút chráneného svedka. "Keby u nás skutočne existovala ochrana svedka v súdnej sieni aj mimo nej, tak by mnohí prehovorili," povedal Tupý. Podľa neho je problém v tom, že ochrana svedka funguje len na pojednávacích miestach, na súd sa však svedkovia volajú plným menom.

Otec zavraždeného študenta povedal, že má možnosť kedykoľvek nahliadať do spisov. Myslí si, že polícia a vyšetrovateľka si plnia svoju prácu. Problematická legislatíva im však komplikuje získavanie dôkazov. Podľa Tupého vyšetrovateľka pracuje aj so zoznamom neonacistov, ktorý bol uverejnený na internete. Daniel Tupý nechcel hovoriť o detailoch prípadu, pretože by tak mohol pomôcť páchateľom. Prezradil však, že existujú svedecké výpovede a identikit osôb, ktoré sa pohybovali v blízkosti miesta vraždy v čase, keď k nej došlo.

Podľa Tupého išlo o skupinu neonacistov - skínheadov V médiách sa prednedávnom objavili informácie, že za vraždou neboli neonacisti, ale kriminálne podsvetie. Tupý označil tieto informácie za skreslené. Existujú indície o tom, že zverejnenie takýchto informácií mohlo byť zámerné, aby sa posunula verejná mienka niekam inam, dodal Tupý. Nie je spokojný ani s tým, že bývalý minister vnútra Vladimír Palko zverejnil v parlamente v správe o činnosti informácie o dôkazoch, ktorými disponujú vyšetrovatelia. Podľa neho zasadnutie parlamentu malo byť "minimálne s vylúčením verejnosti a novinárov," aby sa únikom informácií neskomplikovala práca vyšetrovateľov.

Rektor Univerzity František Gahér uviedol, že treba zmeniť legislatívu, lebo často sa boja skôr poškodení a svedkovia ako páchatelia. "Báť sa musí páchateľ trestných činov," zdôraznil Gahér. Tupý podotkol, že v súčasnosti je chránený páchateľ, nikto sa nestará o obete trestných činov. O zmene legislatívy chce hovoriť aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Ten svoju neúčasť na dnešnej tlačovej besede ospravedlnil. S rodičmi Daniela Tupého sa stretne v sobotu počas spomienky, ktorá sa uskutoční pri príležitosti prvého výročia smrti Daniela Tupého ml.

Tupý: Vyšetrovanie vraždy syna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu