Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Richnava bude kvôli rómskej osade slávna, verí starosta

Film nakrúcali v rómskej osade dva mesiace Zobraziť galériu (9)
Film nakrúcali v rómskej osade dva mesiace

RICHNAVA – Filmová premiéra, akú Slovensko ešte nezažilo. Na lúke pod rómskou osadou v Richnave sa vyše dvetisíc miestnych dívalo na film režiséra Martina Šulíka Cigán. Práve tam ho totiž pred poldruha rokom nakrútili.

V osade strávili filmári dva mesiace. „Počas nakrúcania dvaja ľudia v osade zomreli, dvaja sa narodili, dvoch zatvorili do väzenia a štyroch pustili,“ ráta úspešný režisér, ktorý sa s miestnymi veľmi zblížil. Keď sa pár hodín pred slovenskou premiérou filmu do osady vrátil, Rómovia ho privítali krajšie, ako vlastného.

„Ukázal nám, že môžeme byť aj hercami, ak to chceme. Ukázal nám iný svet,“ tvrdí obyvateľ osady Peter Tulej. Do filmu totiž Šulík zaangažoval desiatky miestnych. „Dokážu veľa vecí. Vedia hrať vo filme, sú to dobrí hudobníci, šikovní remeselníci. Chýba im len príležitosť,“ tvrdí režisér.

Aby bol film autentický, je takmer celý v rómskom jazyku. „Bol to pre mňa zážitok na celý život. Kráčať na festivale v Karlových Varoch po červenom koberci, to sa len tak niekomu nepošťastí,“ myslí si predstaviteľ jedného z hlavných hrdinov Ivan Mirga.

„Nikdy predtým som nehrala. Vôbec som nevedela, že to dokážem,“ hovorí Martina Kotlárová, ktorej film Cigán obrátil život naruby. „Doteraz som bola len obyčajné dievča. To, čo som ale zažila v posledných týždňoch je neuveriteľné.“

Samotnej premiére pod holým nebom predchádzala pravá rómska zábava. Chiki Liki Tu-A boli na nej len predskokanmi rómskej kapely zo Spiša Negatív and Dáša. Zabával sa aj herec Roman Luknár a medzi rómskymi deťmi sa veľmi dobre odviazala herečka a speváčka Dorota Nvôtová.

Takmer dvojhodinový film potom sledovali mnohí so zatajeným dychom. Niektorí sa viac ako na dej sa sústredili na čakanie, kedy sa objavia na filmovom plátne. „Bolo to úžasné. Naša obec bude teraz veľmi slávna,“ uzavrel po zhliadnutí filmu Cigán starosta Richnavy Vladimír Pokuta.

Cigán

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu