Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Opozícia nepodporí súčasnú podobu návrhu štátneho rozpočtu

Robert Fico a Vladimír Mečiar na dnešnej tlačovej konferencii.
Robert Fico a Vladimír Mečiar na dnešnej tlačovej konferencii.

BRATISLAVA - Opozičné strany ĽS-HZDS, KSS a Smer nepodporia návrh štátneho rozpočtu na budúci rok v súčasnej podobe.

Ich dôvody sa prelínajú, pričom nesúhlasia s koncepciou rozpočtu vo vzťahu k motivácii hospodárskych aktivít, regionálnej politiky a politiky zamestnanosti.

Taktiež považujú za poddimenzovanú oblasť kultúry, školstva a zdravotníctva. Informoval o tom po stretnutí predsedov opozičných strán predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

"Rozpočtová úvaha smeruje predovšetkým k podpore kultúry, pretože tá klesla z 0,8 % na 0,6 % hrubého domáceho produktu. Ďalej je to podpora školstva a vedy a zamestnanosti," skonštatoval. Nepredpokladá však, že sa s koalíciou dohodnú na podobe štátneho rozpočtu.

Podľa predsedu Smeru Roberta Fica predkladaný návrh budúcoročného štátneho rozpočtu nerieši základný sociálno-ekonomický a ľudský problém. Ako dodal, mal by vytvoriť podmienky na riešenie zamestnanosti.

"Strana Smer sa pokúsi v rámci diskusie o rozpočte posilniť rezorty školstva, vedy a výskumu, kultúry a zdravotníctva. Chceme ísť na úkor neproduktívnych výdavkov rezortov vnútra, obrany a financií," skonštatoval Fico.

Strany taktiež nesúhlasia s prevodom budovy Slovenského národného divadla z pôsobnosti rezortu kultúry do pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Zároveň sa vo štvrtok opozičné strany dohodli na vytvorení dvoch pracovných komisií.

Jedna by mala preskúmať, či zdravotné zákony sú v súlade s Ústavou SR. Druhá komisia bude posudzovať trestné zákony hmotné a procesné. Všetci traja predsedovia sa zhodli na nutnosti častejších neformálnych stretnutí a výmeny informácií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu