Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Žilinská KIA spustila výrobu ďalšieho modelu

Závod KIAMotors Slovakia v Tepličke nad Váhom.
Závod KIAMotors Slovakia v Tepličke nad Váhom.

ŽILINA - Kórejská automobilka KIA Motors už rozbehla v novom závode pri Žiline výrobu ďalšieho modelu Sportage.

Montážne haly zatiaľ opustilo asi 500 kusov týchto športovo-úžitkových vozidiel, do konca roka je naplánovaná výroba asi 40.000 automobilov. Určené sú pre európske trhy. ČTK to povedal hovorca KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák. Koncom minulého roka sa v Žiline začal vyrábať model Cee´d, zmontovaných bolo zatiaľ asi 60.000 kusov tohto rodinného automobilu.

"S výrobou modelu Sportage sme začali na prelome mája a júna. Podľa plánov by sa malo v tomto roku vyrobiť asi 40.000 kusov tohto modelu, budeme však reagovať na požiadavky zákazníkov," dodal Dvořák. Do konca roka sa žilinská fabrika chystá vyprodukovať celkovo 150.000 vozidiel.

V auguste by k päťdverovej verzii Cee´d mala pribudnúť aj úprava kombi. Záverom roka je naplánované spustenie výroby trojdverovej verzie. V žilinskom závode by sa mal vyrábať ešte jeden model, ktorý však automobilka zatiaľ nepredstavila.

Vo fabrike v súčasnosti pracuje asi 2300 z plánovaných približne 3000 zamestnancov. S plnou kapacitou sa počíta od roku 2009, keď sa v závode bude vyrábať asi 300.000 áut ročne. Dodávatelia spoločnosti by mali zamestnať ďalších 7000 pracovníkov.

KIA Motors chce na Slovensku preinvestovať viac než miliardu eur (okolo 34 miliárd korún). Automobilka nedávno oznámila, že zdvojnásobí do roku 2012 vo svojom závode pri Žiline výrobu motorov na 600.000 kusov ročne. Do zvýšenia produkcie chce investovať 110 miliónov eur (zhruba 3,7 miliardy Sk). Žilinská továreň by mala dodávať motory aj pre český závod materskej firmy Hyundai, ktorý bude stáť v Nošoviciach.

Na Slovensku okrem spoločnosti KIA Motors vyrába aj automobilka Volkswagen a PSA Peugeot Citroën. Automobilová produkcia v poslednom období podporila vysoký rast slovenskej ekonomiky a prispela k zlepšeniu zahranično-obchodnej bilancie krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu