Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kráľovná Beatrix oslavovala narodeniny tichou párty

Holandská kráľovná Beatrix Zobraziť galériu (7)
Holandská kráľovná Beatrix (Zdroj: SITA)

DEN HAAG - Holandská kráľovná Beatrix oslavovala svoje 70. narodeniny s blízkymi priateľmi na okraji Haagu. Napriek tomu, že verejnosť jej preukazuje náklonnosť, narodeniny oslavuje v období, keď žne kritiku za vstupovanie do politiky.

"Na svoje 70. narodeniny je kráľovná neúmyselne v centre politickej arény," napísal holandský denník Volkskrant na titulnej strane vedľa 70 fotografií z kráľovninho každodenného života.

Kým Beatrix naďalej zostáva v Holandsku populárna, obvykle sa radí ku kontroverzným ľuďom. Keď sa v roku 1966 vydala za nemeckého diplomata Clausa von Amsberga, krajinou sa prehnali demonštrácie pre nesúhlas s nacistickou okupáciou krajiny počas 2. svetovej vojny. Demonštrácie vyvolalo aj jej vymenovanie za kráľovnú. V príhovore v stredu v noci sa holandský premiér Jan Peter Balkenende zastal kráľovnej a označil ju za "symbol národnej jednoty". V piatok bude Beatrix oslavovať svoje narodeniny, rovnako ako 65. narodeniny svojej sestry Margriet vystúpeniami umelcov, tanečníkov a hudobníkov v amsterdamskom divadle Carré na pobreží rieky Amstel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu