Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Po stopách Beatrix

Holandská kráľovná Beatrix (69) si získala srdcia Slovákov Zobraziť galériu (5)
Holandská kráľovná Beatrix (69) si získala srdcia Slovákov

BRATISLAVA - Holandská kráľovná Beatrix (69) si získala srdcia Slovákov. A to nielen svojou bezprostrednosťou počas prehliadky hlavného mesta. Rómskeho aktivistu, ktorý sa jej pochválil úspešným zložením štátnic, odmenila spontánnym potleskom.

Loďou sa potom odviezla do Čunova, kde si pozrela múzeum moderného umenia. No a jej deň sa skončil koncertom a recepciou pre hostiteľa - prezidenta Ivana Gašparoviča s manželkou. Dnes predpoludním môžete jednu z najbohatších panovníčok sveta stretnúť v centre Košíc kam pricestovala dnes so svojím sprievodom do Košíc. Na letisku ju privítal predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa, honorárny konzul Holandského kráľovstva Matúš Murajda a Oto Sabo z Kancelárie prezidenta SR.

Holandská kráľovná je v poradí treťou panovníčkou, ktorá po roku 1990 navštívila Košice. Metropola východu pred piatimi rokmi hostila monackého princa Alberta a švédskeho kráľa Carla XVI. Gustafa s manželkou Silviou, ktorí Košice navštívili začiatkom apríla toho istého roku.

Košický program kráľovnej sa začne v priestoroch historickej radnice. Primátor Košíc František Knapík jej daruje historický erb mesta, ktorého originál z roku 1369 je najstarším mestským erbom v Európe.

Počas krátkej prechádzky po Hlavnej ulici si kráľovná prezrie svoju pamätnú dlaždicu osadenú na južnej strane Dómu sv. Alžbety, navštívi Zelenú školu v Družstevnej pri Hornáde a zúčastní sa na otvorenej klavírnej hodine tzv. Master class v košickom Konzervatóriu, ktorú povedie jej dvorný klavirista Wibi Soerjadi.

Kráľovná Beatrix sa so Slovenskom rozlúči popoludní o 13. h na košickom letisku, kde vyvrcholí jej trojdňová oficiálna návšteva Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu