Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Maťo Ďurinda: Rôzni speváci sú predurčení na rôzne pesničky

Maťo Ďurinda bol online na Bleskovkách. Zobraziť galériu (5)
Maťo Ďurinda bol online na Bleskovkách.

BRATISLAVA - Slovenská rocková legenda - skupina Tublatanka, ktorá najmä na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov patrila k popredným hudobným formáciám. Svojimi skladbami Pravda víťazí či Loď do neznáma predznamenali veľké spoločenské zmeny a charakteristickému melodickému rocku ostali verní až dodnes.



Maťo Ďurinda: Rôzni speváci



O dvadsiatich rokoch v Tublatanke:





Líder kapely Maťo Ďurinda sa na dvadsať rokov v hudobnej brandži pozerá ako na veľmi pestré obdobie. Na začiatku kariéry dostali šancu nahrať svoju LP platňu, čo bolo po ich prvom koncerte v roku 1983. „Zorganizoval ho Richard Müller a na koncerte sedel ešte jeden zodpovedný pán z Opusu, ktorý sa nás spýtal, či nechceme vydať platňu. To nás odštartovalo v našom muzikantskom vývoji,“ spomína Maťo Ďurinda.

Potom nasledovali nahrávania ďalších platní a veľa vystúpení po celom Československu. „Mali sme veľkú partiu, s ktorou sme sa často stretávali, hltali sme všetku kultúru a popri tom sme sa schádzali aj s našimi priateľkami.“ Nezanedbávali ani pravý rockerský život. Povymetali všetky bary a nezabúdali chodiť do skúšobne. „V tom čase som začal študovať farmáciu a stihol som sa venovať aj svojim rodičom,“ rozpráva Ďurinda.


O pesničke Dnes:





Ich veľké hity nestrácajú svoj lesk ani dnes, keď si ich pospevujú nielen tí skôr narodení, ale populárne sú stále aj u mladšej generácie. Najmä na skladbu Dnes si trúfajú mnohí speváci či amatéri, z čoho vznikajú niekedy veľmi vtipné situácie. Mohli sme byť toho svedkami napríklad na kastingoch speváckych súťaží. „Pesničku Dnes som vymyslel doma za klavírom. V tom čase moja matka varila v kuchyni obed a volala ma, že už mám navarené, no ja som si stále skúšal akordický sled a postupne do skladby pridával falzety,“ prezrádza tajomstvo vzniku pesničky Ďurinda.

Potom ju dal na otextovanie kamarátovi Sarvašovi. Dnes sa stala akýmsi barometrom výkonu rôznych spevákov. „Vždycky tŕpnem, ako zaspievajú tie výšky.“ Prekvapil ho najmä Tomáš Bezdeda, ktorý najmä to povestné „...a vííín“ zaspieval veľmi dobre. „Mnohým to však nevyjde a vtedy mi skazia pesničku, ale s tým sa nedá nič robiť,“ konštatuje. Podľa neho sú rôzni speváci predurčení na rôzne pesničky.


O nových projektoch Tublatanky:





S Tublatankou akurát Ďurinda pracoval na obaloch dvoch albumov. Jeden album je skôr retro – Poďme bratia do Betlehema a na obal dali fotografiu veľkého mozaikového okna z Dómu sv. Martina. „Budú tam pridané aj doteraz nepublikované fotografie z nahrávania albumu v Opuse, kde sme boli už len v dvojici s Ďurom Černým,“ vysvetľuje. Druhý obal je k dvojcédečku Poďme bratia do Betlehema a Vianočný deň, ktorý kapela vydala minulý rok.


Maťo Ďurinda pozdravil čiateľov Bleskoviek:


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu