Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Automobilový odborník varuje: Pozor na TENTO prírodný jav! Počas jesene môže na autách napáchať nemalé škody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Spoločnosť Select Car Leasing, ktorá sa zaoberá financovaním vozidiel, upozorňuje motoristov, aby si dávali počas jesene pozor na jeden bežný prírodný jav. Ten totiž môže pri nedostatočnej opatrnosti ohroziť bezpečnosť cestnej premávky.

S príchodom jesene bude takmer celé územie pokryté opadaným lístím. Graham Conway zo spoločnosti Select Car Leasing upozorňuje, že tento prírodný jav môže byť pre motoristov veľmi nebezpečný. „Jeseň dokáže byť úchvatne krásnym ročným obdobím, najmä počas dlhých jázd na vidieku, keď zlaté a hnedé odtiene lístia vyrážajú dych. Treba si však uvedomiť, že aj vaše auto bude pokryté lístím. Najvážnejší je fakt, že to môže spôsobiť požiar elektrického prúdu, ktorý zničí vaše vozidlo a ohrozí životy,“ uviedol, informuje denník Express.

Automobilový odborník varuje: Pozor
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Padajúce lístie totiž často končí v malej medzere medzi kapotou a čelným sklom. Tá slúži na bezpečný a rýchly odtok vody, ale ak ju upchajú listy, nastávajú komplikácie. V najhorších prípadoch si voda nájde cestu k elektrickým komponentom, čo môže viesť k poruchám systému a dokonca aj k požiarom. „Prvým príznakom sú mokré koberce alebo zatuchnutý, plesnivý zápach. Oveľa horšie je, že voda sa môže dostať do elektrických komponentov a spôsobiť požiar pod kapotou. Najlepšie je aspoň raz týždenne vyčistiť komoru od lístia, aby ste predišli potenciálne vážnemu problému,“ upozornil Conway.

Okrem toho Conway vodičom odporučil, aby si dávali pozor na prekážky na ceste, ktoré by mohlo zakrývať napadané lístie, napríklad na výmole. „Jediná vec, ktorú môžete urobiť, je uistiť sa, že vaše pneumatiky majú správny tlak,“ uviedol a pripomenul, že ak sú príliš mäkké, poškodíte ich steny a pokiaľ sú veľmi tvrdé, zničíte si odpruženie.

Viac o téme: JeseňLístiePožiarAuto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu