Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Študenti testovali inteligentné okuliare: Šokujúci výsledok! Desivá technológia o vás za pár sekúnd odhalí všetko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MASSACHUSETTS – Hoci sme ešte ďaleko od momentu, kedy nahradíme smartfóny nejakým iným zariadením, technologické spoločnosti už roky vyvíjajú nové vychytávky. Jedným zo zariadením budúcnosti by mohli byť aj inteligentné okuliare. Dvaja študenti z Harvardu, však ukázali, prečo by sme sa mali obávať toho, čo prinesú.

Študenti AnhPhu Nguyen a Caine Ardayfio urobili experiment pomocou zariadení a technológií, ktoré sú už dostupné – okuliarov Ray-Ban Meta (ktoré majú kameru), technológie rozpoznávania tváre a dostupných verejných databáz, informuje portál The Verge. Vďaka technológiám sa im bez vedomia ľudí podarilo získať množstvo informácií. Napríklad na stanici metra zastavovali ľudí, ktorých nikdy nevideli a vďaka technológiám rýchlo zistili ich mená, adresy, kde boli zamestnaní, čo robili a podobne. Na Harvarde tiež zastavili študentov a porovnali ich údaje s ich skutočnými údajmi a ukázalo sa, že sú mimoriadne presné. Na telefóne sa zobrazilo ich meno, telefónne číslo, adresa či mená príbuzných.

Na jednej strane nám tento experiment ukazuje, ako veľmi pokročila technológia, no druhá strana mince je dosť desivá, pretože úplne neznámi ľudia, ktorých ste nikdy nestretli, by o vás okamžite mohli vedieť všetko. Nielen meno a priezvisko, ale aj to, kde bývate, čo robíte a ak ste veľmi aktívny na sociálnych sieťach a vaše príspevky sú verejné, mohli by sa o vás a vašich životoch dozvedieť na stránke takmer všetko v krátky čas.

Zabudnite na súkromie

Vo zverejnenom videu bolo vysvetlené, ako funguje technológia, ktorú nazvali I-XRAY. Pomocou kamery na okuliaroch Ray-Ban streamujú video na Instagram a keď sú zachytené tváre, program založený na umelej inteligencii (AI) zachytí snímku obrazovky a okamžite vyhľadá osobu na internete. Vďaka menu vyhľadá špeciálny program verejne dostupné informácie o dotyčnej osobe a informácie, ktoré sa o osobe dozvedel, pošle študentom do špeciálnej aplikácie.

Študenti testovali inteligentné okuliare:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Celý proces je veľmi krátky a ako môžeme vidieť na videu, veľmi efektívny. I-XRAY sa okrem iného spolieha na technológiu PimEyes, mimoriadne presný nástroj na vyhľadávanie tváre, ktorý je dostupný pre každého a po prepojení s inteligentnými okuliarmi sa z neho stáva skutočný stalkingový nástroj. Nguyen a Ardafiyo v dokumente vysvetlili, že svoj nástroj nezverejnia, pretože nechcú, aby bol zneužitý. Varujú však, že podobné technológie nie sú dystopickou budúcnosťou, práve naopak – existujú už teraz. V rukách podvodníkov tak môžu predstavovať obrovské nebezpečenstvo.

Viac o téme: TechnológiaOkuliareŠtudentiExperimentRozpoznávanie tváreRay-Ban Meta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu