Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Žena desaťročia používala kameň ako zarážku dverí: Netušila o jeho závratnej hodnote! Veď to je hotový poklad

(Zdroj: X/HistContent)

COLTI – Žena z Rumunska desaťročia používala hrudu jantáru s hmotnosťou 3,5 kilogramu ako zarážku na dvere. Až neskôr sa ukázalo, že ide o vzácny predmet v hodnote okolo jedného milióna eur. Hodnotu drahého kameňa si neuvedomili ani zlodeji, ktorý sa vlámali do ženinho domu.

Pri zúfalom hľadaní cenností prehliadli zlodeji skutočný poklad, ktorý mali priamo pred ich očami , povedali členovia rodiny pre noviny El Pais. Dôležitosť zdanlivo obyčajnej zarážky na dvere si však aj oni uvedomili až po ženinej smrti. Príbuzný, ktorý kameň zdedil, ho preskúmal a nadobudol podozrenie, že by mohlo ísť o polodrahokam. Po predaji kusu rumunskému štátu bol čoskoro klasifikovaný ako národný poklad a prenesený do Provinčného múzea v Buzau.

Jeho objav má veľký význam na vedeckej aj múzejnej úrovni, povedal pre spomínané noviny riaditeľ múzea Daniel Costache. Študovaním tohto jantáru boli poverení odborníci z Historického múzea v poľskom Krakove. Ich analýza potvrdila jeho pravosť a odhadla jeho vek na 38,5 až 70 miliónov rokov. Costache poukázal na to, že tento kúsok predstavuje jeden z najväčších exemplárov jantáru nájdených na svete. Rumunsko, najmä okres Buzau, je bohaté na ložiská jantáru, miestne známeho ako „rumanit“ alebo „buzauský jantár“.

Jantár, ktorý má mnoho odtieňov od červenej po čiernu, obsahuje fosílne pozostatky hmyzu, plazov a iných vecí. Prírodná rezervácia v oblasti chráni tieto náleziská jantáru, ktoré majú vedecký a kultúrny význam. Stará baňa Stramba, kedysi významný zdroj jantáru na začiatku 20. storočia, bola zatvorená počas komunistického režimu v Rumunsku. Dôvodom bolo, že ju vtedajší vládni predstavitelia považovali za nerentabilnú, hoci zostáva súčasťou historického jantárového dedičstva tejto oblasti.

Viac o téme: KameňJantárRumunskoŽena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu