Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Irán čelí ďalšej banskej katastrofe: Desiatky obetí po úniku metánu v Tabase

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/srrdvd)

TABAS - Pri výbuchu v uhoľnej bani na východe Iránu zahynulo najmenej 30 ľudí a ďalších 17 utrpelo zranenia, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

Aktualizované 10:57 Pri výbuchu v uhoľnej bani na východe Iránu zahynulo najmenej 51 ľudí a ďalších 20 utrpelo zranenia, informovali v nedeľu tamojšie médiá.Pôvodne písali médiá o minimálne 30 obetiach a 17 zranených. Dôvodom výbuchu bol únik metánu. K nešťastiu došlo v meste Tabas, ktoré leží asi 540 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teherán.

Ďalších 24 baníkov je pravdepodobne uväznených v bani, na mieste zasahuje viac ako 70 záchranárov. Dôvodom výbuchu bol únik metánu. K nešťastiu došlo v meste Tabas, ktoré leží asi 540 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teherán.

Irán je bohatý na rôzne nerastné suroviny. Krajina ročne spotrebuje približne 3,5 milióna ton uhlia, ale z baní ročne vyťaží len približne 1,8 milióna ton. Zvyšok sa dováža a často sa spotrebuje v tamojších oceliarňach.

Nejde o prvú katastrofu, ktorá postihla iránsky banský priemysel. V roku 2013 tam zahynulo 11 pracovníkov pri dvoch samostatných banských nehodách. V roku 2009 zahynulo pri niekoľkých incidentoch 20 pracovníkov. V roku 2017 pri výbuchu v uhoľnej bani zahynulo najmenej 42 ľudí. Často za ne mohlo nedodržiavanie bezpečnostných noriem, píše AP.

Viac o téme: úmrtieUhoľná baňaIránVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu