Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Češka náhodou narazila na vzácny staroveký poklad: Odborníci žasnú! Ako miliónová výhra v jackpote, pozrite

(Zdroj: X/Akademie_ved_CR)

KUTNÁ HORA – Ak sa v poslednej dobe snažíte presvedčiť, aby ste viac cvičili, možno vás inšpiruje nedávny prípad ženy v Českej republike, ktorá sa jedného dňa vybrala na prechádzku a náhodou našla starodávny poklad. Archeológ jej nález prirovnal k miliónovej výhre v jackpote.

Češka počas prechádzky náhodou našla viac ako 2 150 strieborných mincí spred viac ako 900 rokov. Je to objav, ktorý sa dá prirovnať k miliónovej výhre v jackpote, uviedol vo vyhlásení Filip Velímský, archeológ z Akadémie vied Českej republiky v Prahe. O tom, prečo boli mince dlhé roky ukryté, majú odborníci z Českého múzea striebra a Archeologického ústavu Akadémie vied ČR v Prahe niekoľko teórií. Prvá hovorí, že pôvodne mohli byť určené ako žold vojakov, a druhá zase naznačuje, že by dokonca mohlo ísť o druh vojnovej koristi. To by dávalo zmysel: Praha je teraz možno turistickým centrom známym svojou bezkonkurenčnou krásou, no v českej metropole to vždy nebolo také ružové.

Keď sa vrátite o tisícročie späť, do obdobia, keď sa razili mince, ocitnete sa v turbulentnej dobe rodu Přemysla. Medzi rokmi 999, keď zomrel Boleslav „Pobožný“, a koncom 12. storočia, keď Otakar I. formálne ustanovil Čechy za kráľovstvo, bola Praha v podstate epicentrom takmer neustáleho rodinného sporu na národnej úrovni. „Mince tam boli pravdepodobne umiestnené v prvej štvrtine 12. storočia, v čase vnútropolitickej nestability,“ vysvetlil Velímský. „V tom čase boli v krajine spory medzi členmi rodu Přemyslovcov o pražský kniežací trón,“ dodal.

Samotný poklad predstavuje najväčšiu zbierku ranostredovekých mincí, ktoré sa v regióne doteraz našli, a zahŕňajú razby najmenej troch panovníkov z 11. a 12. storočia. Mince by mali byť vystavené verejnosti do leta 2025. „Pracovníci múzea zaevidujú všetky časti nálezu do zbierky,“ vysvetlila Lenka Mazačová, riaditeľ Českého múzea striebra v Kutnej Hore. Odborníci tiež budú musieť zabezpečiť čistenie jednotlivých mincí a prípadné reštaurátorské zásahy. Pri podrobnejšom rozbore mincí by mali odborníci prísť na to, kto ich razil, ale aj kde to robil.

A hoci nie je náhoda, že sa v oblasti nachádza aj múzeum striebra – v stredoveku bol tento región zodpovedný za približne jednu tretinu celej produkcie striebra v Európe vďaka bohatým prírodným náleziskám kovu – Mazačová má podozrenie, že striebro, z ktorých sú mince vyrobené, nepochádza z tejto oblasti. „Mince boli s najväčšou pravdepodobnosťou razené v pražskej mincovni zo striebra, ktoré sa vtedy do Čiech dovážalo,“ povedala. Bez ohľadu na výsledok sa však odborníci zhodli na tom, že objav je jedným z najväčších nálezov za posledné desaťročie. Radosť má nepochybne aj žena, ktorá ich našla – mala by dostať 10 percent z ich hodnoty ako odmenu.

Viac o téme: MincaPokladKutná Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu