Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Nové snímky vraku Titanicu vyrazili vedcom dych: Dôvodom je tento nezvratný detail! A bude to horšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Atlantic/Magellan via AP)

USA – Nedávne zábery zachytené zo dna severného Atlantického oceánu, kde leží potopený Titanic, ohúrili odborníkov aj verejnosť. Pri nedávnej expedícii si totiž výskumníci všimli obrovskú zmenu v podobe vraku. Podľa ich slov je to pripomienku, že je potrebné dokumentovať všetko, čo môžu, kým nebude neskoro.

Vrak lode Titanic leží asi 3 810 metrov pod hladinou mora a je neustálou pripomienkou 1 517 životov, ktoré v osudnú noc 15. apríla 1912 navždy vyhasli. Po vraku pátrali potápači z celého sveta, až kým naň v roku 1985 nenarazil Robert Ballard z Wichity v Kansase. Podarilo sa mu to vďaka použitiu ponoriek na hlboké potápanie. Odvtedy tento hrdzavý, rozkladajúci sa vrak preskúmali vedci, prieskumníci, ale aj turisti. Teraz, vďaka Titanic Expedition 2024, došlo k ďalšiemu šokujúcemu odhaleniu v troskách lode.

Misia zahŕňala skenovanie a dokumentovanie RMS Titanicu a jeho troskového poľa – miesta, kde leží vrak lode – čo trvalo stovky hodín. Od tragédie ubehlo už 112 rokov a za ten čas došlo k niekoľkým obrovským zmenám vo vzhľade lode. Predná časť Titanicu sa v krátkom čase drasticky zmenila. Keď výskumný tím v lete, 29. júla, loď konečne navštívil, zistil, že zábradlie okolo provy sa prepadlo cez palubu, informuje CNN. To úplne zmenilo tvár prednej časti lode, no ako sa dá predpokladať, zmien bude v priebehu rokov ešte viac.

Tím, ktorý stojí za expedíciou v RMS Titanic, o objave napísal: „Tím expedície a partneri v 3D at Depth okamžite skontrolovali viaclúčové snímky z dvoch dní predtým, aby potvrdili, že časť zábradlia spadla a ležala na morskom dne priamo pod loďou. Sme zarmútení touto stratou a nevyhnutným úpadkom lode a trosiek. V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov a mesiacov vykonáme dôkladnejšiu kontrolu stavu Titanicu a jeho zmien v priebehu času.“ Výskumníci dodali, že hoci je kolaps Titanicu nevyhnutný, tieto dôkazy posilňujú ich snahu zachovať a zdokumentovať všetko, čo môžu, kým nebude príliš neskoro.

Viac o téme: ExpedíciaTitanicProva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu