Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Mužovi s Parkinsonovou chorobou zmenil život prelomový liek: Úchvatné VIDEO pred a po! Nebudete chcieť veriť

(Zdroj: Instagram/nhsengland)

LONDÝN – Britský otecko Damien Gath dostal novú šancu na život po pozoruhodnej prelomovej liečbe, ktorá pomohla zvládnuť jeho Parkinsonovu chorobu. Podľa britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) England bol Gath jedným z prvých pacientov v Spojenom kráľovstve, ktorý dostal prenosnú pumpu, ktorá počas dňa postupne uvoľňuje novo dostupný liek Produodopa.

Produodopa alebo Foslevodopa-Foskarbidopa je kontinuálna infúzna terapia odporúčaná pacientom s pokročilou Parkinsonovou chorobou, u ktorých dochádza k závažným zmenám pohybových schopností a ktorým štandardné lieky na Parkinsonovu chorobu už neponúkajú dostatočnú úľavu. Mimoriadne video, ktoré na Instagrame publikovalo NHS England, zachytilo Gatha, ako si pred a po ošetrení pripravuje šálku kávy vo svojej kuchyni. Pred začatím liečby prelomovým liekom Gathova manželka zaznamenala, ako sa 52-ročný muž snaží miešať nápoj. Tras a ďalšie symptómy mu sťažovali chytiť lyžicu a zostať na mieste.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NHS England (@nhsengland)

O niekoľko dní neskôr sa Gath bez problémov prechádzal po kuchyni. Vybral mlieko z chladničky a nalial si ho do hrnčeka, nápoj bez problémov zamiešal. Pumpa veľkosti fľaše s vodou mu visela na opasku. Gath, ktorý bol prvýkrát diagnostikovaný s Parkinsonovou chorobou pred 12 rokmi, je v starostlivosti nemocnice Sherwood Forest Hospitals od roku 2016 a podľa anglického systému zdravotnej starostlivosti dostal prvú liečbu Produodopou v júli. „Zmenilo mi to život – obrovský rozdiel je v tom, že teraz nemám žiadne výkyvy,“ povedal Gath o liečbe. „Krátko po prvom ošetrení som si mohol ľahšie pripraviť šálku kávy a ísť do supermarketu,“ dodal.

„Tiež spím oveľa lepšie a perina mi na nohách nepripadá ťažká – môžem sa prevrátiť, keď chcem,“ uviedol ďalej. Gath hovorí, že pred užitím Produodopy mal v noci značné bolesti a nemohol zaspať ani sa prevrátiť. Účinky perorálnych liekov sa v noci znížili, čo spôsobilo výrazné výkyvy v jeho stave. Infúzna liečba, ktorú sa Gath naučil podávať sám, poskytuje pacientovi minimálne výkyvy a v prípade potreby si môže pacient podať ďalšiu dávku. Produodopa je v súčasnosti dostupná iba v Spojenom kráľovstve a Európskej únii.

 

Recently new therapy for Parkinson's Disease is making wave in social media. This was announced in 2024 by #AbbVie. ...

Posted by Parkinson's Disease & Movement Disorders Clinic on Tuesday, August 20, 2024

Gath nie je jediný, kto je vďačný za prelomový liek. Jeho manželka hovorí, že pár môže spoločne robiť viac aktivít. „Vždy sme sa snažili pokračovať v bežných každodenných veciach, ako je chodenie do reštaurácií,“ povedala Amanda Gathová, informuje oficiálna webstránka NHS England. „Teraz si užívame ako každý iný pár,“ dodala.

Viac o téme: LiekParkinsonova chorobaDamien Gath
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu