Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Milovaný nápoj Slovákov ako zdravotný ZÁZRAK! Nová štúdia zistila, že pomáha predísť vážnej chorobe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Pravidelné pitie kávy môže u ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom (hypertenziou) znížiť riziko vzniku demencie, uvádza nová štúdia. Vyplýva to zo správ žurnálu Nature Scientific Reports a portálu Medical Xpress.

Predchádzajúci výskum dokázal, že pravidelné striedme pitie kávy alebo čaju dokáže redukovať zápaly. Štúdie tiež preukázali, že pitie týchto nápojov môže posilňovať hematoencefalickú bariéru. Oba tieto faktory vedci v minulosti spojili s redukciou rizika vzniku demencie, píše portál Medical Xpress.

Milovaný nápoj Slovákov ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci z Lekárskej univerzity provincie Ning-sia v Číne sa rozhodli zistiť, či existuje priame spojenie medzi pitím nápojov s obsahom kofeínu a demenciou. Výsledky svojho výskumu zverejnili v septembri v odbornom žurnále Nature Scientific Reports. Čínski vedci skúmali údaje z databázy UK Biobank, ktorá zhromaždila zdravotnícke údaje od viac než 500-tisíc osôb. Výskumníci však v štúdii využili údaje "len" 453 513 osôb z databázy a aplikovali na ne Coxov model proporcionálnych rizík (Coxovu regresiu).

Čo zistili?

Vedci hľadali spojenia medzi pravidelnou konzumáciou kávy alebo čaju a znížením rizika vzniku demencie. Zohľadňovali aj ďalšie faktory s potenciálom ovplyvniť výsledky, napríklad prítomnosť srdcového ochorenia alebo iné zdravotné problémy vrátane vysokého krvného tlaku.

Milovaný nápoj Slovákov ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Analýza zistila, že u ľudí s hypertenziou hrozilo vyššie riziko vzniku demencie ako u ľudí s normálnymi hodnotami krvného tlaku. Štúdie zároveň uvádza, že ľudí s hypertenziou, ktorí denne vypijú pol až jednu šálku kávy alebo štyri až päť šálok čaju, ohrozuje nižšie riziko vzniku demencie ako ľudí, ktorí kávu ani čaj nepijú.

Podľa vedcov záleží i na druhu konzumovanej kávy – najprospešnejšia bola káva z čerstvo pomletých zŕn, uvádza portál Medical Xpress. Autori štúdie predpokladajú, že pokles rizika vzniku demencie u konzumentov kofeínových nápojov trpiacich hypertenziou možno pripísať na vrub redukcie zápalov. Upozorňujú však, že štúdia hľadala korelácie a že na pochopenie spojenia medzi konzumáciou kofeínu pacientmi s hypertenziou a vznikom demencie je potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: KávaŠtúdiaDemencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu