Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ľudia panikária kvôli šokujúcej deformácii malíčka: Ak držíte telefón TAKTO, hrozí aj vám! Čo na to lekár?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Príslušníci generácie Z poukazujú na aktuálny problém používateľov smartfónov. Ide o takzvaný syndróm krivého malíčka, ktorý má za následok ohnutie, hrboľ alebo jamku, ktorá sa vyskytuje u ľudí držiacich telefón celou váhou na piatom prste.

Informácia o tomto syndróme sa v posledných týždňoch rozšírila na TikToku, keď influenceri s ohnutými prstami začali zdieľať a porovnávať svoje prsty. Virálny trend doteraz zaznamenal viac ako 163 miliónov príspevkov, uviedol časopis Bustle. Svoju skúsenosť s týmto trendom má aj TikTokerka Kendall Rene, ktorá svojim sledovateľom natočila video, v ktorom si porovnáva obidve ruky. Na záberoch je vidieť, ako jej telefón dokonale zapadol do ohybu deformovaného prsta. 

„Je načase si dať pauzu od TikToku,“ napísala sledujúca Morgan Houghtonová, ktorá si všimla, že má na svojom malíčku rovnakú jamku. „Všetci to máme,“ odpovedala ďalšia žena. „Myslím, že som tento trend vyhrala,“ napísala ďalšia TikTokerka a ukázala svoj výrazne zakrivený malíček, ktorý trčal ďaleko od zvyšku ďalších prstov. Jej video videlo 1,4 milióna používateľov. 

Odborníci však tvrdia, že anatómia malíčka sa veľmi líši – a na tento jav neexistuje žiadna oficiálna diagnóza. „Je tiež možné, že ľudia, ktorí si myslia, že majú zakrivený malíček vplyvom smartfónov, môžu mať nejaké základné ochorenie,“ povedal ortopéd Peter Evans pre denník New York Post. Podľa neho by podopieranie telefónu o malíček mohlo stlačiť nerv a spôsobiť znecitlivenie alebo mravčenie v prste. Nadmerné používanie mobilného telefónu môže spôsobiť celý rad kĺbových problémov, vrátane problémov v lakťoch a palcoch. Podľa Clevelandskej kliniky mnohé zo zdieľaných obrázkov nemusia nevyhnutne upozorňovať na problém. 

Medzi praktické tipy, ako vyriešiť problém s vykĺbením, patrí prehodnotenie spôsobu držania telefónu, používanie stojanu na telefón, nalepenie nástavca na zadnú stranu zariadenia, aby sa tak dalo ľahšie uchopiť. Nie je známe, za aký čas príznaky tohto stavu odznejú. Pri vážnych prípadoch treba zájsť k fyzioterapeutovi, ktorý vám môže poradiť rôzne cviky alebo strečingy. Zrejmým riešením je obmedzenie času stráveného pri obrazovke. 

Viac o téme: TelefónMalíčekDeformácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu