Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šokujúce výsledky analýzy Turínskeho plátna: Vedci možno vyriešili jednu z najväčších záhad v histórii!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia/Getty Images)

RÍM – Kontroverzné plátno, v ktorom bol údajne pochovaný Ježiš, mätie odborníkov po celé stáročia. Turínske plátno bolo prvýkrát vystavené v 50. rokoch 14. storočia a vedci ho propagovali ako skutočné pohrebné plátno Ježiša Krista. Kým výskum v 80. rokoch 20. storočia vyvrátil túto teóriu, nedávna analýza talianskych odborníkov ponúka iný pohľad.

Teraz talianski vedci, ktorí použili novú techniku ​​zahŕňajúcu röntgenové lúče na datovanie materiálu, potvrdili, že plátno bolo vyrobené v čase Ježiša pred asi 2000 rokmi. Na plátne sú slabé, hnedasté obrazy na prednej a zadnej strane, zobrazujúce vychudnutého muža s vpadnutými očami. Znaky na tele korešpondujú aj s ranami ukrižovania Ježiša uvedenými v Biblii, vrátane tŕňov na hlave, tržných rán na chrbte a modrín na pleciach. Historici predpokladajú, že kríž, ktorý nosil na pleciach, vážil takmer 140 kilogramov, čo by spôsobilo pomliaždenie, informuje denník Daily Mail.

Šokujúce výsledky analýzy Turínskeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pravosť plátna je desaťročia predmetom diskusií

V roku 1988 tím medzinárodných výskumníkov analyzoval malý kúsok plášťa pomocou uhlíkového datovania a zistil, že látka bola zrejme vyrobená niekedy medzi rokmi 1260 a 1390 nášho letopočtu. Niektorí odborníci uviedli, že pravosť plátna by už nemala byť spochybňovaná a tvrdili, že bolo vyrobené z ľanu pestovaného na Blízkom východe a že tvár muža, ktorú na plátne vidno, má tŕňovú korunu. Iní však tvrdili, že plátno nepochádza z čias Ježiša. Analýza z roku 1988, ktorú vedci vykonali v troch rôznych laboratóriách, totiž ukázala, že plátno má iba sedem storočí.

Šokujúce výsledky analýzy Turínskeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nespoľahlivá metóda datovania

Vedci z talianskeho Inštitútu kryštalografie Národnej výskumnej rady študovali osem malých vzoriek látky z Turínskeho plátna a umiestnil ich pod röntgen, aby odhalil drobné detaily štruktúry bielizne a celulózových vzorov. Na základe množstva rozpadu tím určil, že turínsky plášť bol pravdepodobne udržiavaný pri teplotách okolo 22,5 stupňov Celzia a relatívnej vlhkosti okolo 55 percent asi 13 storočí, kým sa dostal do Európy. Výskumníci potom porovnali rozpad celulózy v plášti s inými plátnami nájdenými v Izraeli, ktoré sa datujú do prvého storočia.

Tím tiež porovnal plášť so vzorkami bielizne vyrobenými v rokoch 1260 až 1390 nášho letopočtu, pričom zistil, že žiadna sa nezhoduje. „Aby bol súčasný výsledok kompatibilný s výsledkom testu z roku 1988, Turínsky plášť by musel byť sedem storočí uložený pri izbovej teplote veľmi blízkej maximálnym hodnotám registrovaným na Zemi,“ uvádza sa v štúdii, píše Daily Mail. Hlavný autor Liberato De Caro vo vyhlásení uviedol, že test z roku 1988 by mal byť považovaný za neplatný, pretože metóda, ktorú vtedajší výskumníci použili na datovanie, nie je spoľahlivá.

Šokujúce výsledky analýzy Turínskeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Na plátne je krv

Vedci už dlho študujú Turínske plátno s nádejou, že vyriešia stáročnú záhadu. Od 80. rokov minulého storočia bolo o tajomnej bielizni publikovaných viac ako 170 recenzovaných akademických prác, pričom mnohí dospeli k záveru, že je pravá. Jedna skupina odborníkov z Inštitútu kryštalografie v roku 2017 oznámila, že našla dôkazy, že na plátne je krv obete mučenia, informuje denník Independent. Tvrdili, že identifikovali látky ako kreatinín a feritín, ktoré sa zvyčajne vyskytujú u pacientov, ktorí utrpeli silné poranenia.

Viac o téme: AnalýzaJežišTurínske plátno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu