Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Babička odhalila recept z čias Veľkej hospodárskej krízy: Je dodnes aktuálny! Lacné a veľmi jednoduché

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Veľká hospodárska kríza sa síce odohrávala pred takmer 100 rokmi, no vydýchnuť si nemôžeme ani dnes. Podľa viacerých odborníkov sme práve uprostred krízy životných nákladov. Ľudia zápasia s čoraz vyššími cenami za bežné komodity, a tak sa snažia znižovať náklady všade, kde sa len dá. Zdá sa, že kuchársky kanál babičky Clary je presne to, čo mnohí ľudia potrebujú.

Clara vo svojich videách rozpráva o detstve v čase Veľkej hospodárskej krízy a predstavuje jednotlivé recepty na prípravu jedál, ktoré v tom čase ľudia konzumovali. V jednom z videí Clara ukazuje divákom, ako pripraviť „jedlo pre chudobných“, ktoré jedla počas krízy a ktoré pozostávalo zo zemiakov a párkov. Keď sa babička pustila do šúpania zemiakov, spomenula, že v čase krízy musela opustiť strednú školu, pretože si nemohla dovoliť kúpiť ponožky. „Nemohli sme si dovoliť nič na seba, ale prežili sme,“ pokračovala Clara. „Všetci sme prežili. Všetci sme boli tuční od jedenia zemiakov,“ prezradila ďalej.

„Otec kupoval vrece zemiakov a zemiaky sme jedli každý deň. Zemiaky s cestovinami, vyprážané zemiaky, zemiaky s vajíčkami,“ uviedla. K zemiakom následne pridá trocha cibule, kvapku oleja a párok opečený na panvici. Clara poznamenala, že všetky ingrediencie sú lacné a ľahko dostupné. Netrvalo dlho a ľudia sa nahrnuli do sekcie komentárov. Jeden z nich napísal: „Pozerám tieto videá v roku 2019: Je to také upokojujúce. Pozerám tieto videá v roku 2020: Agresívne si píšem poznámky.“ Narážal tak na aktuálnu krízu, ktorá mnohých núti hľadať lacnejšie alternatívy.

„V tejto drsnej ekonomike som urobila jedlo pre chudobných a moja rodina ho milovala,“ uviedla ďalšia. Tretí napísal: „Keď sa nad tým zamyslíte, je to naozaj neuveriteľné. Clara zomrela pred siedmimi rokmi a jej videá sú teraz potrebné viac ako kedykoľvek predtým. Je to skoro, ako keby nás Clara pripravovala na ťažké časy, ktorým budeme čeliť v roku 2020, keď tu už nebude.“ Ako mnohí v komentároch avizovali, Clara, žiaľ, zomrela v roku 2013 ako 98-ročná. Jej kanál na YouTube je však stále hojne navštevovaný.

Viac o téme: KrízaBabičkaReceptCeny potravínVeľká hospodárska kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu