LONDÝN - Taliansky šéfkuchár Roberto Bassi zo spoločnosti Academia Barilla upozorňuje, že väčšina z nás pripravuje bolonské špagety nesprávnym spôsobom. Zároveň sa podelil o niekoľko tipov, ako môžeme tento obľúbený pokrm zdokonaliť.
Pri príprave bolonských špagiet mnohí nepostupujú správne. Dôvodom je podľa Bassiho skutočnosť, že ste zabudli do receptu pridať jednu dôležitú zložku - tagliatelle (ploché rezance). Šéfkuchár tvrdí, že na dosiahnutie autentickej chuti bolonskej omáčky je dôležité zohľadniť aj množstvo zeleniny a mäsa a vyvážiť ich pomer. Medzi chyby, ktorých sa dopúšťame, patrí aj pridávanie oleja do vody pri varení cestovín alebo ich preplachovanie po uvarení studenou vodou, prezradil pre Daily Star.
"Ak pracujete s kvalitnými cestovinami, počas varenia sa uvoľní len malé množstvo škrobu, ktorý zabraňuje ich zlepeniu. Prepláchnutím uvarených cestovín vlastne odstránite ľahký škrobový povlak, ktorý im pomáha spojiť sa s omáčkou," vysvetľuje Bassi. Tajomstvo dobrej Ragu alla Bolognese, čiže tradičnej bolonskej omáčky, spočíva aj vo výbere mäsa a dosiahnutí správneho pomeru medzi zeleninou a mäsom.
Taliansky recept na Ragu alla Bolognese:
- Na extra panenskom olivovom oleji orestujte vybranú zeleninu.
- Pridajte mäso (tradične mix hovädzieho a bravčového mletého mäsA, ale ak chcete, môžete použiť len hovädzie).
- Mäso dobre a rovnomerne opečte (toto je jeden z najdôležitejších krokov).
- Podlejte vínom, aby sa na dne panvice zachytil karamelizovaný cukor, ktorý sa uvoľnil z mäsa počas varenia.
- Nakoniec pridajte korenie podľa vlastného výberu spolu s paradajkovým pretlakom a vodou alebo nakrájanými paradajkami a nechajte pár hodín variť na miernom ohni.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%