Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Astronauti z NASA uviazli vo vesmíre: Vrátia sa až budúci rok! Prehovorili o tom, čo sa deje na palube ISS

(Zdroj: X/YahooNews)

USA – Uviaznuť vo vesmíre o 200 dní dlhšie, ako bol pôvodný predpoklad, je pre každého znepokojivou predstavou. Nanešťastie, pre dvoch astronautov z NASA, Barryho Wilmora a Sunitu Williamsovej, sa tento scenár stal realitou. Na Zem by sa mali vrátiť až vo februári 2025.

Mala to byť len osemdňová misia. Barry Wilmore a Sunita Williamsová leteli na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), keď pred 64 dňami narazili na niekoľko problémov s kapsulou. Boeing Starliner zaznamenal päť únikov hélia, zhaslo päť manévrovacích trysiek a ventil pohonnej hmoty sa úplne nezatvoril. Na palube ISS tak zostanú podstatne dlhšie, ako pôvodne predpokladali. Dvojica sa počas brífingu s novinármi podelila o život vo vesmíre, Williamsová vysvetlila, že sú na palube dôkladne zaneprázdnení.

„Boli sme tu úplne zaneprázdnení, integrovaní priamo do posádky,“ prezradila, píše BBC. „Je to ako návrat domov. Je dobrý pocit vznášať sa, byť vo vesmíre a pracovať s tímom ISS. Takže áno, je skvelé byť tu hore,“ dodala. Kým dvojica zostáva uviaznutá vo vesmíre, stále si musí plniť svoje povinnosti. Dvojica vymenila čerpadlo na spracovanie moču, musia inventarizovať zásoby jedla na stanici a Wilmore dokonca servisoval mrazničky, ktoré sa používajú na uchovávanie výskumných vzoriek, informuje denník The Washington Post.

V rozhovore pre University of Strathclyde Glasgow v Škótsku Williamsová povedala: „Musíte cvičiť, aby ste si udržali hustotu kostí a svalovú hmotu, takže je to súčasť dňa.“ Dodala: „Tiež za sebou necháte rodinu a máte možnosť zavolať si raz za deň alebo urobiť videokonferenciu cez víkend, je to naozaj pekné. Práve to je tá najťažšia časť na tom, že ste tak dlho preč.“ Na oboch, 61-ročného Wilmora z Murfreesboro v štáte Tennessee a 58-ročnú Williamsovú z Needhamu v štáte Massachusetts, čakajú rodiny.

Jeden z mnohých vedeckých experimentov, ktoré dvojica vo vesmíre vykonáva, je skenovanie žíl pomocou ultrazvukového prístroja, aby zistili, ako môže priestor ovplyvniť ľudské telo, a porovnáva údaje. Niektoré z ďalších povinností zahŕňajú tréningy inšpirované olympijskými hrami v beztiažovom stave – jedna z mnohých vecí, ktoré astronauti NASA robia, aby boli zaneprázdnení.

Viac o téme: VesmírAstronautiISSNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu