Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Pijete nápoje z plastových fliaš? Okamžite s tým prestaňte, varujú vedci! Riskujete vážny zdravotný problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KREMS AN DER DONAU - Podľa vedcov z Katedry medicíny na Danube Private University v Rakúsku môže pitie vody z plastových fliaš zvýšiť krvný tlak. K tomuto zisteniu sa dopracovali už dva týždne po začatí sledovania účastníkov ich štúdie. Výsledky experimentu boli publikované v časopise Microplastics.

Pitie vody z plastových fliaš môže byť pre vaše zdravie škodlivé. Takáto voda totiž obsahuje mikroplasty, čiže malé plastové čiastočky. Tie prenikajú cez bunkové bariéry v črevách a pľúcach až do krvného obehu a ďalších tkanív v tele. Už v roku 2018 poukázala Mayo Clinic na súvislosť medzi prítomnosťou týchto mikročastíc v tele a zdravím srdca, hormonálnou nerovnováhou a dokonca rakovinou. Vedci z Katedry medicíny na Danube Private University v Rakúsku vo svojej štúdii zistili, že krvný tlak účastníkov ich štúdie sa výrazne znížil, keď prestali konzumovať tekutiny z plastových a sklenených fliaš a počas dvoch týždňov pili len vodu z vodovodu.

Pijete nápoje z plastových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Zaznamenali sme pozoruhodné trendy. Výsledky štúdie po prvý raz naznačujú, že zníženie používania plastov by mohlo potenciálne znížiť krvný tlak, pravdepodobne v dôsledku zníženia objemu plastových častíc v krvnom obehu,“ uviedol tím. V štúdii merali účastníkom krvný tlak na začiatku a počas celého experimentu a výrazný pokles diastolického krvného tlaku zaznamenali už po dvoch týždňoch. „Na základe zistení, ktoré poukazujú na zníženie krvného tlaku pri zníženej spotrebe plastov, predpokladáme, že plastové častice prítomné v krvnom obehu môžu prispievať k zvýšenému krvnému tlaku,“ uviedli autori štúdie.

„Po rozsiahlom výskume sme dospeli k záveru, že by sme sa mali vyhýbať nápojom baleným v plastových fľašiach," dodali výskumníci. Pokiaľ ide o ochranu vodných zdrojov, samostatný výskum zistil, že prevarením a filtrovaním vody z vodovodu môžeme znížiť prítomnosť mikroplastov (a nanoplastov) takmer o 90 percent. Vedci už v minulosti zistili, že ľudia skonzumujú každý týždeň päť gramov mikroplastov, čo je zhruba hmotnosť kreditnej karty.

Viac o téme: Krvný tlakPlastové fľašeMikroplasty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu