Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Zvrátený psychologický experiment dodnes šokuje ľudí: Účastníci museli v mene vedy urobiť hroznú vec!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINNESOTA – V priebehu rokov sa uskutočnili desiatky kontroverzných psychologických experimentov. Jeden z nich, ktorý začiatkom 20. storočia uskutočnil psychológ Carney Landis, však dodnes šokuje ľudí. Dôvodom sú požiadavky, ktoré museli účastníci v priebehu experimentu splniť.

Schrödingerova mačka zostáva jedným z najspornejších experimentov, ktoré boli uskutočnené. Jednoducho povedané, experiment sa zaoberal kvantovou mechanikou, informuje portál New Scientist. Schrödinger povedal, že ak umiestnite mačku a niečo, čo by mohlo mačku zabiť (rádioaktívny atóm) do škatule a zapečatili ju, nevedeli by ste, či je mačka mŕtva alebo živá, kým krabicu neotvoríte. To znamená, že mačka je technicky mŕtva aj živá. Našťastie v experimente neboli použité žiadne skutočné mačky, čo znamená, že žiadne živé zvieratá neboli zranené.

To sa však nedá povedať o experimente s názvom „Landis Facial Expression Experiment“. Psychológ Carney Landis, ktorý ho uskutočnil v roku 1924, chcel analyzovať, či majú všetci ľudia rovnaké výrazy tváre, keď reagujú na rovnaké emócie. V tom čase bol Landis postgraduálnym študentom Minnesotskej univerzity a najal niekoľko ďalších študentov psychológie, aby sa zúčastnili jeho experimentu. Landis chcel nájsť opakujúce sa vzory vo výrazoch tváre ľudí a nakreslil čiary na tvárach účastníkov výskumu. Pri fotení ich tvárí ich potom vystavoval rôznym podnetom.

Spočiatku uvedené podnety boli úplne neškodné; museli počúvať džezovú hudbu, privoniavať k čpavku či prečítať si úryvok z Biblie. Landis im však následne ukázal aj pornografické fotografie a príšerné lekárske zábery. Toto však nebola tá najhoršia časť. Účastníci dostali krysu a nôž a museli hlodavcovi odrezať hlavu. Ak to odmietli urobiť, Landis to urobil za nich. Na tvárach účastníkov sa zráčili série zložitých emócií. Kým niektorí ľudia plakali a lapali po dychu, iní sa smiali. Napriek tomu Landisov experiment nepriniesol výsledky, aké očakával.

Psychológ ďalej dospel k záveru, že prirodzené prejavy ľudí boli veľmi rozdielne a že neexistuje univerzálny výraz pre emócie ako strach alebo bolesť. Od sporného experimentu uplynulo storočie a ľudia o ňom stále hovoria. Jeden z divákov videa na YouTube v komentári uviedol: „Dozvedeli sme sa o tom na prednáške o výskumných metódach, keď sme diskutovali o etike vo výskume. Nemohol som uveriť, že sa to naozaj stalo.“ Ďalší sa zhodli na tom, že experiment bol poriadne zvrátený – obzvlášť požiadavka odrezať hlavu živému potkanovi.

Viac o téme: ExperimentEmóciePsychológiaCarney Landis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu