Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Za prvý polrok odpovedali psychológovia z IPčka na vyše 82-tisíc žiadostí o pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Za prvý polrok odpovedali psychológovia občianskeho združenia (OZ) IPčko na 82.101 žiadostí o pomoc. Dve pätiny z nich prišli od mladých ľudí do 18 rokov. Trápila ich najmä osamelosť, strach a myšlienky na samovraždu alebo sebapoškodzovanie. Združenie aktuálne stíha odpovedať len na desať percent žiadostí o pomoc. Informovala o tom Frederika Hazéová z OZ IPčko.

"Zaujímavé je, že za posledný rok vidíme veľký nárast v počte žiadostí o pomoc, ktoré prichádzajú od mužov. V porovnaní s prvým polrokom 2023 sa na nás obrátilo o 34,2 percenta viac mužov. Zatiaľ čo v minulosti bol pomer medzi mužmi a ženami nevyvážený, tento polrok to bolo takmer pol na pol," podotkla odborná poradkyňa IPčka Zuzana Juráneková.

archívne video

Ocitli sme sa vo veľmi ťažkej situácii, ak sa nič nezmení, od septembra zatvoríme 3 naše centrá pomoci a budeme mať o 17 psychológov menej, uviedol riaditeľ OZ IPčko (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Oproti prvému polroku minulého roka zaznamenali psychológovia 32,1-percentný nárast v téme fenomény internetu. Zvýšenie zaznamenali aj v prípadoch, ktoré sa týkali návykových látok (23,3 percenta) a pri téme sebapoškodzovania (8,5 percenta). Takmer tri štvrtiny kontaktov, ktoré psychológovia zaznamenali, prišli od mladých ľudí do 30 rokov. Z celkového počtu kontaktujúcich bolo 38,5 percenta mladších ako 18 rokov.

IPčko od začiatku roka bojuje s finančnými problémami. Združenie muselo prepustiť 17 psychológov. Trom krízovým centrám hrozilo zatvorenie. "Aktuálne sa nám vďaka podpore jednotlivcov, firiem a niektorých miest podarilo dve z nich zachrániť, ale tretie je stále ohrozené, rovnako ako pomoc, ktorú poskytujeme online a na diaľku," povedal riaditeľ IPčka Marek Madro.

Štát o podporu združenia požiadala aj Únia miest Slovenska (ÚMS). Ako zdôvodnila, IPčko je často jedinou organizáciou, ktorá pomoc v oblasti duševného zdravia v členských mestách únie poskytuje. ÚMS listom oficiálne oslovila štyri ministerstvá.

Viac o téme: PomocPsychológoviaOZ IPčko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu