Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

VIDEO Návštevníkov národného parku šokoval obrovský výbuch: Do vzduchu v momente letelo bahno aj skaly!

(Zdroj: X/Top_Disaster)

YELLOWSTONE – Oblasť Biscuit Basin v Národnom parku Yellowstone bola uzavretá po hydrotermálnom výbuchu, ku ktorému došlo v utorok ráno neďaleko gejzíru Old Faithful. Videá z incidentu zaplavili sociálne siete. Ľudí dramatické zábery šokovali.

Jedno z videí sa objavilo aj na sociálnej sieti X. Na záberoch vidno, ako zo zeme vybuchuje vriaca voda. O vzduchu sa tak dostala nielen para, ale aj bahno a časti skál. Pri incidente sa našťastie nikto nezranil, hoci v blízkosti bolo veľa návštevníkov. Veľa ľudí začalo nakrúcať, no po výbuchu začali utekať. Oblasť Biscuit Basin zostáva z bezpečnostných dôvodov uzavretá.

Vedec Mike Poland z Yellowstonského sopečného observatória uviedol, že výbuch môže byť výsledkom zablokovaného priechodu vo vodnej sieti gejzíru. „Upchatie spôsobilo nahromadenie tepla a tlaku, ako sa to deje v tlakovom hrnci,“ povedal Poland, informuje portál KBZK News. Dodal, že k takýmto erupciám dochádza zriedkavo, no zvyčajne vtedy, keď v oblasti nie sú žiadni návštevníci.

Podobná explózia nastala v tej istej gejzírovej panve v roku 2009, ale bola menšia ako tentoraz. „Myslím si, že to, čo sa stalo, je súčasťou hydrotermálnych systémov. Neviem o tom, že by bol Biscuit Basin náchylnejší na výbuch ako ktorákoľvek iná oblasť. Je možné, že dôjde k ďalším podobným udalostiam," dodal Poland.

Viac o téme: GejzírYellowstoneVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu