Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Moravské cirkevné sídla zaradili na kultúrnu listinu UNESCO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NAÍ DILLÍ - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok zaradila na svoj zoznam Svetového kultúrneho dedičstva moravské cirkevné osady, spolu s lokalitami v Nemecku, USA a Severnom Írsku. informuje o tom tlačová agentúra DPA.

UNESCO vyhlásilo za lokality Svetového kultúrneho dedičstva aj obce Herrnhut v Sasku na východe Nemecka, Betlehem v Pensylvánii v Spojených štátoch a Gracehill v Severnom Írsku. Všetky tri obce založili v 18. storočí utečenci jednej z najstarších protestantských denominácií. Moravská cirkev (alebo moravskí bratia) má svoje korene v českej reformácii v 15. storočí na území dnešného Česka, približne 60 rokov pred reformáciou Martina Luthera. "Každá obec má svoj vlastný architektonický charakter založený na ideáloch moravskej cirkvi, ale prispôsobený miestnym podmienkam," uvádza UNESCO.

"Spoločne predstavujú nadnárodný rozsah a konzistenciu medzinárodného moravského spoločenstva ako globálnej siete. V každej obci je prítomné aktívne spoločenstvo, ktoré pokračuje v tradíciách a tvorí živé moravské dedičstvo," dodala organizácia. V indickom hlavnom meste Naí Dillí sa koná 46. zasadnutie UNESCO, ktoré sa skončí na budúci týždeň v stredu. Jednou z hlavných úloh kongresu je vyhlásenie nových lokalít Svetového dedičstva a posúdenie už existujúcich.

Viac o téme: UNESCOMoravské cirkevné sídlaKultúrna listina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu