Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Do obľúbeného talianskeho mesta sa toto leto nedostanete: Stopka pre turistov! Dôvod je poriadne smutný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AGRIGENTO - Horské mesto Agrigento na Sicílii bolo nútené odmietnuť turistov. Dôvodom je extrémne počasie, ktoré v kombinácii so starobylým nefunkčným systémom zásobovania vodou spôsobilo, že táto lokalita je takmer úplne suchá. Na alarmujúci nedostatok vody poukazujú nielen majitelia reštaurácií a ubytovacích zariadení, ale aj poľnohospodári.

Mesto, ktoré bolo vyhlásené za talianske hlavné mesto kultúry na rok 2025, nie je schopné zaručiť návštevníkom, že budú mať prístup k tečúcej vode. Táto informácia odradila všetkých, ktorí dúfali, že navštívia mesto zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a uvidia miestne zachované grécke chrámy. „Ľudia nás oprávnene pred príchodom žiadajú o informácie, ale my nevieme, čo máme povedať,“ pre CNN uviedol Giovanni Lopez, ktorý vlastní penzión Le Cinque Novelle. „Situácia rýchlo ovplyvňuje celý sektor turistického ubytovania, čo môže mať vážne hospodárske dôsledky, keďže cestovný ruch je odvetvím, na ktorom je v tejto časti Sicílie závislý takmer každý,“ dodal.

Do obľúbeného talianskeho mesta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Miestni obyvatelia tvrdia, že niekedy trvá aj pol hodiny, kým naplnia vedro vodou. Hotely preto museli vodu kupovať, aby jej mali dostatok a mohli ubytovať hostí. Sicília po prvý raz zaviedla obmedzenia dodávok vody vo februári, keď v regióne oficiálne vyhlásili stav núdze. S veľkým suchom zápasia mestá v celom Taliansku, ale situácia na Sicílii patrí medzi najhoršie. Podľa talianskeho Národného inštitútu pre ochranu a výskum životného prostredia (ISPRA) bola zaradená do kategórie „extrémna“, čo je najvyšší stupeň. Viac ako milión ľudí v 93 obciach na najväčšom stredomorskom ostrove má v súčasnosti obmedzený prístup k vode, pričom niektorí z nich musia znížiť spotrebu až o takmer 50 percent.

Sicílska regionálna vláda sa obrátila na hlavné mesto Rím a požiadala o dovoz vody z pevniny. Diskutovalo sa aj o obnove starobylého systému akvaduktov, ale ani desať rokov po jej začatí neboli prijaté žiadne plány. S letnou sezónou narastajú aj obavy. „Nikto nám neponúkol alternatívne riešenia k cisternám s vodou, ktoré si platíme sami,“ povedal majiteľ reštaurácie Caico Trattoria e Cantina v Agrigente, Marco Maccarrone. „Hrozí, že to zničí jediný zdroj obživy, ktorý máme, a tým je cestovný ruch,“ uviedol ďalej.

Do obľúbeného talianskeho mesta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tohtoročný pokles turizmu prichádza iba rok po tom, čo sa turisti vyhýbali tomuto ostrovu, keď ho spustošili lesné požiare. Ostatní obyvatelia Sicílie sa spoliehajú na poľnohospodárstvo, ale aj existencia tohto odvetvia sa v dôsledku sucha zmenšuje. Niektoré hospodárske zvieratá sú údajne odkázané na pitie bahnitého kalu a poľnohospodári sledujú, ako vysychá ich úroda, vrátane slávnych sicílskych pomarančov. Regionálny prezident Renato Schifani vyhlásil, že škody na úrode, prázdnych nádržiach a hynúcich hospodárskych zvieratách presiahli na ostrove miliardu dolárov bez započítania strát na cestovnom ruchu.

Viac o téme: TuristiSicíliaAgrigentoNedostatok vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu