Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Taliansku Sicíliu zasiahlo extrémne sucho: Dobytok hynie na úkor bohatých turistov, farmári nemajú dostatok vody!

Ovce hľadajú vodu vo vyschnutom rybníku.
Ovce hľadajú vodu vo vyschnutom rybníku. (Zdroj: TASR/AP/Andrew Medichini)

PALERMO – Južnú Európu už niekoľko dní sužujú extrémne horúčavy, ktoré spôsobujú v krajine problémy s vodou. Sicílski farmári nemajú údajne svoj dobytok čím napájať, pretože vzácna voda je určená najmä pre turistov, aby ekonomika prosperovala. To však nevyhovuje miestnym obyvateľom, ktorí už začali protestovať.

Stovky obyvateľov talianskeho ostrova Sicília, ktorý tento rok postihlo veľké sucho, v piatok protestovali proti nedostatku vody a súvisiacemu zlému hospodáreniu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Demonštrácia sa konala v meste Agrigento. Protestujúci v snahe upozorniť miestne úrady v rukách držali transparent s nápisom "Chceme vodu" a skandovali "Hanba, hanba" a "Voda je základné právo".

Polícia na hranici s Ukrajinou cvičí boj s nelegálnou migráciou a pašovaním (Zdroj: TASR/František Iván)

Vláda uprednostňuje turistov pred farmármi

Organizátori pochodu zdôraznili, že Sicílčania sú "vyčerpaní z neustáleho nedostatku vody a neefektívneho hospodárenia s vodnými zdrojmi". Vo vyhlásení uviedli, že v Agrigente a rovnomennej provincii sa situácia stala neúnosnou. Podľa nich tam dochádza k častým výpadkom a "neudržateľnému" prideľovaniu vody. Faktom ale zostáva, že sucho, ktoré zasiahlo nielen južné Taliansko, ale aj Španielsko či Grécko tu nebolo už niekoľko desaťročí. Niektoré provincie a mestá v postihnutých krajinách sa rozhodli rozdávať vodu na prídel, informuje imeteo.sk. Vláda sa však obáva, že nedostatok vody by mohol odradiť turistov od cestovania a tak pri rozdeľovaní zásob uprednostňujú hotely pred farmármi.

Obavy z poškodenia cestovného ruchu

Predstavitelia stredomorského ostrova Agrigento na piatkovom krízovom zasadnutí prijali opatrenia, na základe ktorých by sa mal v priebehu nasledujúcich desiatich dní zvýšiť objem vody dostupnej v Agrigente o 20 percent, uviedla agentúra ANSA. Farmári sa ale napriek tomu obávajú ďalšieho úhynu ich zvierat. Konflikt medzi hotelovou infraštruktúrou a poľnohospodármi potvrdil aj šéf sicílskej civilnej ochrany Salvatore Cocina. „Vláda musela obetovať poľnohospodárstvo, aby nepoškodila cestovný ruch, inak by sa situácia ešte zhoršila,“ upresnil. Podľa nich spotrebúva poľnohospodárstvo obrovský podiel vody v regióne, zatiaľ čo pri turistoch a súkromných osobách ide údajne iba o nepatrný podiel.

Najväčší problém predstavujú turisti v luxusnom sektore

Na nepriaznivú situáciu upozornila aj miestna arcidiecéza, ktorá v piatok odsúdila "nedostatočné zásobovanie vodou" a požiadala o "naliehavé a účinné núdzové riešenia". Talianska vláda ešte začiatkom mája vyhlásila na Sicílii výnimočný stav, čo umožnilo uvoľniť finančné prostriedky na nákup cisterien s vodou, vŕtanie studní a rekonštrukciu čerpacích a odsoľovacích zariadení. Hoci počet rezervácií o ubytovanie na Sicílii klesol, Elvira Amat zodpovedná za rozvoj turizmu na Sicílii uviedla, že následky sucha si turisti ani nevšimnú. Zdá sa však, že najväčší problém majú na Sicílii s hosťami v luxusnom sektore, ktorým podľa Isidora di Franca, generálneho riaditeľa rezortu Verdura nemôžu povedať, že voda je na prídel. Úrady na ostrove dokonca plánujú reklamnú kampaň, ktorá by negatívne správy o rekordnom suche a vplyve na turizmus mala zvrátiť.

Viac o téme: SicíliaExtrémne suchoBohatí turistiLuxusné rezorty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu