WASHINGTON - Šesťdesiattriročný lekár Mark Hyman tvrdí, že vďaka svojej každodennej rutine a stravovacím návykom je biologický vek o dvadsať rokov nižší. Nedá dopustiť na týchto päť potravín, ktoré dokážu znížiť riziko chronických ochorení a pomôžu k dlhšiemu životu.
Výživa, pohyb a odpočinok sú spojené s pomalším starnutím a znižovaním rizika chronických stavov, ktoré vedú k skoršej úmrtnosti, hoci aj genetika nepochybne zohráva svoju úlohu. Doktor funkčnej medicíny Mark Hyman prezradil, ktorých päť jedál denne konzumuje, aby si zaistil zdravie a žil dlhý a zdravý život.
Hlúbová zelenina
Brokolica, ružičkový kel či kapusta sú bohaté na fytonutrienty, ktoré sú kľúčové pri znižovaní zápalu a rizika rakoviny. Obsahujú tiež horčík, folát a vlákninu, ktoré pomáhajú pri trávení. "Všetky tieto veci obsahujú zlúčeniny, ktoré aktivujú bunkové detoxikačné cesty, ktoré optimalizujú váš minerálny stav," hovorí Hyman.
Olivový olej
Základnou zložkou stredomorskej stravy je varenie s olivovým olejom, najmä ten extra panenský, pretože obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú znížiť riziko chronických zdravotných stavov a srdcových chorôb. Olivový olej tiež bojuje proti oxidačnému stresu, ktorý poškodzuje zdravie mozgu a môže vyvolať neurodegeneratívne ochorenia. "Dobré tuky sú pre vás dobré. Musíte sa uistiť, že prijímate veľa dobrých tukov a olivový olej je skvelý spôsob, ako to urobiť."
Orechy
Orechy vrátane kešu, mandlí a vlašských orechov sú spájané so zníženým rizikom cukrovky a taktiež zlepšujú celkové zdravie. Sú bohaté na vlákninu, vďaka čomu sa ľudia cítia sýtejší a dlhšie si udržia energiu.
Bobuľové ovocie
Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a fytochemikálií, ktoré môžu aktivovať cesty dlhovekosti. Bobuľové ovocie takisto pomáha udržiavať zdravé črevá, bojuje proti zápalom a znižuje riziko srdcových chorôb či iných život ohrozujúcich chronických stavov.
Zelený čaj
Hoci čaj nie je technicky jedlo, stále je kľúčovou súčasťou Hymanovho dňa. Okrem upokojujúceho pocitu dokáže zelený čaj znížiť oxidačný stres. Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu chrániť mozog pred chorobami.