LONDÝN - Varenie ryže si vyžaduje veľa trpezlivosti, pretože je veľmi ľahké ju rozvariť alebo naopak nedovariť. Indická kuchárka Manisha Bhradwajová opísala štyri kroky, ako uvariť ryžu tak akurát. Tajomstvo podľa nej tkvie v prepláchnutí, kvalitnom hrnci a množstvom vody.
Kuchárka sa objavila v epizóde relácie "Inside the Factory" televízie BBC, kde moderátorke prezradila návod na varenie ryže, uvádza Daily Record. Odporúča dodržiavať pravidlo 1:2. "Ryžu robím absorpčnou metódou. Jedna odmerka ryže a dvojnásobné množstvo vody podľa objemu - to je kľúčové." V závislosti od toho, koľko porcií chcete uvariť, je dobré odmerať ryžu a vodu v samostatných miskách alebo odmerkách. Ďalej Bhradwajová odporúča dodržiavať ešte tri tipy.
Ryžu najprv prepláchnite
Začnime umytím ryže, pretože obsahuje voľný škrob. "Akýkoľvek škrob, ktorý zostane na zrnách, spôsobí, že sa upchajú. Poriadne ich opláchnite, kým z nich nepôjde číra voda." Tento proces môže trvať aj niekoľko minút.
Použite dobrú panvicu
Manisha odporúča použiť dobrú panvicu alebo hrniec s hrubším dnom a tesne priliehajúcou pokrievkou, z ktorej nebude unikať para. Premytú ryžu preložte do panvice, zalejte, zvýšte ohrev a zakryte pokrievkou.
Nechajte to tak
Ryžu nechajte variť na najtichšom plameni. Nedvíhajte veko, nekontrolujte ryžu, jednoducho ju nechajte tak, nech si robí svoje. Po desiatich minútach vypnite oheň a nechajte ďalších päť minút odstáť a podávajte.