Juraj Karlík s pomocníkmi varili lečo v megakotle asi štyri hodiny. (Zdroj: Nový Čas)
ŠAROVCE - To boli hody! Až 1 200 litrov leča, teda skoro 4-tisíc porcií, včera uvaril v megakotle v Šarovciach Levičan Juraj Karlík. Jeho výkon zapíšu do Slovenskej knihy rekordov a časom možno bude hviezdiť aj vo svetovej knihe rekordov pána Guinnessa.
Varenie leča
v 2,5-tonovom
kotle, ktorý
pre známeho
gurmána J.
Karlíka špeciálne
vyrobili v tlmačských
strojárňach,
spestrili
oslavy zeleniny
v Šarovciach. J.
Karlík s tromi pomocníkmi
pripravil
pochúťku z dvoch
ton zeleniny. „Minul
som vyše tony papriky,
600 kíl paradajok, 250 kíl
cibule a 250 kíl feferónok.
Zeleninu čistilo 50 žien od rána do večera. Samotné lečo sme varili od šiestej rána do desiatej predpoludním a na kúrenie sme spotrebovali takmer kubík dreva,“ hovorí šéfkuchár. Okrem leča, ktorým sa chcú uchádzať o naše i svetové prvenstvo, však v Šarovciach varili miestne ženy aj iné druhy leča - slovenské, maďarské a cigánske. „Cigánske je typické množstvom cibule a štipľavej papriky a podáva sa k nemu špeciálny cigánsky chlieb vakarč,“ vysvetlila kuchárka Eva Lazoková.
Zeleninu čistilo 50 žien od rána do večera. Samotné lečo sme varili od šiestej rána do desiatej predpoludním a na kúrenie sme spotrebovali takmer kubík dreva,“ hovorí šéfkuchár. Okrem leča, ktorým sa chcú uchádzať o naše i svetové prvenstvo, však v Šarovciach varili miestne ženy aj iné druhy leča - slovenské, maďarské a cigánske. „Cigánske je typické množstvom cibule a štipľavej papriky a podáva sa k nemu špeciálny cigánsky chlieb vakarč,“ vysvetlila kuchárka Eva Lazoková.