LONDÝN - Dopriať si o pár desaťročí dúšok horúcej čokolády alebo kúsok hriešne dobrej bonboniéry nebude také jednoduché ako v súčasnosti. Klimatické zmeny totiž zrejme výrazne znížia produkciu tejto obľúbenej pochúťky, a tak nám na ňu časom možno zostane iba nostalgická spomienka.
Milovníkov čokolády určite nepoteší fakt, že o niekoľko desaťročí by sa jej ponuka mohla stať veľmi obmedzenou. Vedci dokonca odvážne tvrdia, že pestovanie kakaovníkov bude o tridsať rokov úplne nemožné. "V dôsledku globálneho otepľovania nebude možné dopestovať kakaové bôby v oblastiach, kde sa pestujú teraz," znejú nie príliš optimistické predpovede. "Oblasť západnej Afriky, kde sa ich v súčasnosti pestuje najviac, bude úplne vysušená a neúrodná."
Odborníci vychádzajú z faktov o globálnom otepľovaní. Pri súčasnej produkcii emisií uhlíka sa do roku 2050 celosvetová priemerná teplota zvýši o 2,1 stupňa Celzia. Takáto teplota môže mať negatívny dopad na pestovanie viacerých druhov poľnohospodárskych plodín, vrátane kakaovníka. Výsledky výskumov uskutočnených v posledných rokoch potvrdili, že pri súčasnom tempe otepľovania sa v priebehu tridsiatich rokov zo súčasnej poľnohospodárskej pôdy stane až 90 percent nevhodnej na pestovanie kakaovníka. Na mape zemegule budú postupne pribúdať neúrodné územia.
Zhrození klimatológovia: Toto mesto sa otepľuje tak rýchlo, že namerané údaje považovali za chybu
Poľnohospodári tak budú nútení zvažovať pestovanie mnohých plodín vrátane kakaovníkov vo vyšších polohách. Avšak mnohé z kopcovitých regiónov, ktoré majú vhodné podmienky, sú v súčasnosti chránenými oblasťami. Vedci preto varujú pred likvidáciou pôvodnej flóry v týchto regiónoch v snahe vykryť dopyt po kakaových výrobkoch. "Likvidácia týchto divokých lokalít iba podporí ďalšie otepľovanie," upozorňujú.
Napriek ich varovaniam začali farmári vo vyšších oblastiach zasahovať do divočiny a menia ju na poľnohospodársku pôdu, aby stihli pokryť rastúci dopyt na trhu v Rusku a v Číne. "Toto nie je riešenie. Najlepšie je sústrediť sa na výskum a vyšľachtiť taký druh kakaovníka, ktorý bude odolný voči suchu a narastajúcej teplote, aby sa mohol naďalej pestovať v pôvodných regiónoch," domnievajú sa experti.