COLUMBUS - Keď sa črevá búria, cíti to niekedy aj okolie nešťastníka. Asi každý z nás mal už niekedy problém zvaný vetry. Plynatosť je chúlostivá vec, ktorú len ťažko zatajíte na verejnosti. Ak ste si niekedy kládli závažnú otázku, prečo sú vetry také zapáchajúce, vedci pre vás majú odpoveď.
Nie všetky ľudské vetry sú rovnako smradľavé, tvrdia vedci. Aj keď to málokto prizná, podľa odborníkov z univerzity v Ohiu „prdí“ väčšina z nás 10 až 20-krát denne. Niektoré z plynov však sotva cítiť.
Výskum za všetky prachy: Čuchať vlastné vetry je zdravé, čím väčší smrad, tým lepšie!
Gastroenterológ Myron Brand mieni, že nadúvanie je úplne prirodzený jav, ktorého zápach ovplyvňuje konzumácia potravín. Za tvorbu plynov sú zodpovedné baktérie v črevnom trakte,uviedol portál Thrillist.com.
Najväčší tráviaci cirkus v črevách spôsobujú práve sacharidy, pochádzajúcich napríklad z chleba a zemiakov. Za nepríjemnosti je zodpovedná aj brokolica a kapusta, po ktorých vraj cítiť „zhnité vajcia“. Podľa toho, čo ľudia konzumujú, je ich telo producentom metánu alebo sírovodíku – práve ten druhý je zodpovedný za najnepríjemnejší zápach.