Ste milovníci kávy a chcete svojich priateľov pri najbližšej návšteve príjemne prekvapiť? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým sa môžete aj vy podučiť kávovému umeniu profesionálnych baristov. A najmä, vašim známym doprajete zaručene lepší zážitok z posedenia pri šálke obľúbenej kávy.
Dajte pozor, kde kávu skladujete
Káva obsahuje až 800 rôznych aromatických zložiek. Preto patrí medzi najvoňavejšie ingrediencie, ktoré môžete v kuchyni nájsť. Aby kávové zrná nestratili svoju vôňu, skladujte ich v suchom, tmavom a chladnom prostredí. Najmä ak ste už predtým balík s nimi otvárali. „Akonáhle už kávu nasypete do kávovaru, o uchovaní arómy rozhoduje predovšetkým kvalita samotného kávovaru, najmä jeho krytu na zásobníku. Znalci odporúčajú pred každým dopĺňaním kávy zásobník vyutierať suchou handričkou,“ hovorí dodávateľ prémiových plnoautomatických kávovarov JURA, Ing. Ondrej Zsilinszky.
Pamätajte, bohatá crema je hlavným znakom dobrého espressa
Ak chcete pripraviť espresso, ktorým nepohrdnú ani tí najnáročnejší, naučte sa pripravovať ho s lahodným krémovým povrchom. Tzv. crema sa vytvára vďaka olejom, bielkovinám a cukrom prítomným v káve. Hustotu krémovej pokrývky ovplyvňuje najmä zmes kávy, ktorú používate. Čím väčší pomer odrody Robusta v nej je, tým zamatovejší bude povrch kávy vo vašej šálke.
Dbajte o dokonalú mliečnu penu
Na konzistenciu mliečnej peny má v prvom rade vplyv obsah bielkovín v mlieku, nie podiel tuku. Na prípravu cappuccina či latte preto môžete použiť všetky typy mlieka od plnotučného až po kozie či sójové. „Dôležitá je teplota mlieka. Najlepšiu penu dosiahnete pomocou príslušenstva ku kávovaru - chladiča mlieka, kde sa udržiava teplota mlieka v rozmedzí 4–8°C,“ odporúča odborník na prípravu kávy Ing. Ondrej Zsilinszky.
Nepodceňujte význam šálky
Skutoční majstri baristi vedia, že aj tá najkvalitnejšia káva môže chutiť zle, ak ju podávate v nevhodne pripravenej šálke. Ak šálky nie sú dôkladne vyčistené a sú v nich pozostatky tuku, crema na povrchu sa hneď rozplynie. Ešte dôležitejšie je však šálky pred naliatím kávy nahriať. Studené totiž odoberú veľa z teploty a tým aj arómy kávy. Ideálna teplota šálky pred podávaním kávy je 55 °C.
Nechajte hosťom na povrchu ozdobu
Ak si chcete zaručene získať svojich hostí, naučte sa niekoľkými trikmi vyčarovať vzor na povrchu mliečnej peny. Postačí vám na to čokoládová poleva v dávkovači a drevená špajdľa. Vašej kreativite sa medze nekladú, existuje však viacero zaužívaných vzorov, s ktorými môžete začať. Jedným z nich je napr. vzor, ktorý baristi nazývajú Orient.
Aj vy si chcete pripravovať kávu, ktorá bude vždy chutiť a vyzerať ako tá, ktorú robia majstri baristi? Máme pre vás tip, ako môžete pripraviť šálku lahodného čierneho nápoja hocikedy v pohodlí svojho domova či kancelárie. A to úplne jednoducho, ekonomicky a tou najlepšou technológiou.
Nechajte sa inšpirovať znalcami kávy a navštívte novootvorenú predajňu JURA Store v BBC1 na Prievozskej ul. v Bratislave. Výrobca prémiových kávovarov švajčiarskej značky ponúka v prvej prevádzke svojho druhu na Slovensku najširší sortiment plnoautomatických kávovarov JURA ako aj ich príslušenstva.
Na jednom mieste si tu môžete nechať poradiť odborníkmi, ktorý z typov kávovarov bude najviac vyhovovať vašim potrebám a „kávičkovým zvyklostiam“ a taktiež budete mať možnosť nahliadnuť do procesu prípravy kávy skutočne kvalitnými strojmi. Budete prekvapení, aká ľahká je ich obsluha. Stačí jednoducho stlačiť tlačidlo a kvalitná káva je hotová.
V neposlednom rade vás pracovníci JURA Store radi ponúknu šálkou vynikajúcej kávy a sami sa budete môcť presvedčiť, že švajčiarske kávovary JURA vám dokážu naservírovať kávu, ktorej chuť a tiež pohodlnú prípravu si hneď obľúbite. O príprave kvalitnej kávy vám viac prezradí aj stránka www.jurastore.sk.
-reklamná správa-