Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Ľubo Belák: Showbiz na Slovensku je mŕtvy

Ľubomír Belák Zobraziť galériu (14)
Ľubomír Belák

Ak už vám nič nehovorí jeho hudobná tvorba, tú televíznu určite poznáte. Veď kto by sa nepamätal na relácie ako Slniečko na rukavičke, Triangel či Rhytmick, pod tvorbou ktorých sa autorsky podpísal.

Začiatky svojej profesionálnej kariéry prežil Ľubomír Belák na voľnej nohe ako slobodný umelec, hudobník, spevák, inštrumentalista, či hudobný skladateľ, predstavil sa tiež v rámci Slovkoncertu.

V 60-tych rokoch začínal v beatovej skupine THE Players. Neskôr mal vlastnú hudobnú skupinu, ktorá spolupracovala s Evou Kostolányiovou, Karolom Duchoňom. Známy bol aj duet súrodencov Jany a Ľuba Belákovcov a skupiny LBT, ktorá vznikla v roku 1980. Ako hudobník, skladateľ a aranžér spolupracoval s Radošinským naivným divadlom. S Jarom Filipom, Milanom Lasicom a Júliusom Satinským spolupracoval na platni Bolo nás jedenásť. Ako hudobný režisér sa podieľal na tvorbe Bratislavskej lýry, Jazzových dňoch, Politickej piesni.

Od roku 1984 pôsobil v STV ako hudobný dramaturg v redakcii zábavy, spolupracoval na hudobnej relácii Triangel, prvenstvo mu patrí v uvedení nového televízeho žánru – videoklipu – na slovenský trh. V rokoch 1988 – 1992 bol šéfom dramaturgie v redakcii zábavy v STV.

Od roku 1992 bol nezávislým televíznym producentom, dramaturgom televíznych relácií Čo dokáže ulica, Rhytmick, Život zvaný droga, Music klub a mnohých ďalších. V časoch spoločensko-politických zmien bol v Organizačnom výbore Československej Televízie - Bratislava, kde riadil proces zmien vo verejnoprávnom médiu.
Od roku 2000 pôsobil v Ružinovskej televízii.

Ľubo Belák v súčasnosti pripavuje nový pesničkový album humoreSKa. humoreSKa nebude žánrovo ohraničená. Striedať sa tam bude rock, šansón, country a pop. Na albume by sa mal objaviť aj bonus v podobe hymny generácie 60tich rokov, pieseň otca Michala Beláka a dcéry Jany, Povedz mi otec. Ľubo ju pripravuje v novej, súčasnej verzii.

Hudba:

LP - Karol Duchoň
LP - LBT
LP - Radošinské naivné divadlo- Jááánošík
LP - Rezso Soltész - Robot love
LP - Mixed Co. - Islands

Televízna tvorba:

Čo dokáže ulica /cyklus/
Rhytmick /cyklus/
Keď odchádza kapela /cyklus/
Príbeh zvaný droga /cyklus/
Ide pieseň okolo /cyklus/
Detektívka /hudobný film Elánu/
Papierové lásky /televízna dramatizácia príbehu s pesničkami/

Ľubomír Belák bol online na Bleskovkách.

Rozhovor

10:23:25 - otázka od: Peter čo si myslíte o dopravnej situácii v BA? Práve som dorazil. Dnes som prekonal svoj rekord. Jeden a pol hodiny z Rače do mesta.

10:32:04 - otázka od: monika Ahoj Lubo, chodili sme spolu na ZDS na Nam. 1. maja, pamatas? To boli casy, vsak? Byvali ste vtedy na Drevenej ul. Zelam vsetko dobre a pekny den! :-) Rád by som sa s tebou stretol. Po toľkých rokoch si zo ZDŠ pamätám len to dobré. Môj mail je belak@belak.eu.sk

10:36:15 - otázka od: katarina ake bude to vase CD, aka hudba, ktorych muzikantov ste pozvalki na spollupracu Ako každý hudobník, aj ja tvrdím, že tá moja hudba bude, ale už aj je najlepšia. To, ako sa bude páčiť, záleží od poslucháčov. Budem rád, ak sa každému bude páčiť aspoň jedna pesnička. Ponúkam rôzne žánre. Od bigbítu, rocku, cez country, až po šansón. Dôležitá je vždy pre mňa téma. To, o čom spievam. Hudobne som si celé CD pripravil sám. Hrám na viacero nástrojov a čo nezvládnem sám, pomôžu sample. V budúcnosti plánujem dať dokopy malú kapelku. Ale to ukáže čas.

10:38:30 - otázka od: Mária Valachyová som rada,ze Vas opat vidim,akosi ste sa so sestrou stratili "nazivo" v mediach. Pozdravujm Vas. Ďakujem za pozdrav. Z obrazovky sme síce zmyzli, ale ja sa naďalej venujem .televíznej producentskej činnosti. Takže som skôr za kamerou ako pred ňou.

10:43:35 - otázka od: Jenny Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať na Váš názor na kvalitu ponúkanej zábavy na slovenských obrazovkách. Osobne som z nej dosť znechutena. Ďakujem za odpoved a prajem veľa úspechov do života. Zábava dnes v médiách je odrazom istého trendu, ktorý panuje v celom mediálnom svete. Ľudia sa chcú zabávať bez nároku na zaťažovanie mozgových závitov. Nie som proti takejto zábave. Chýba mi však alternatíva. Práve u nás, na Slovensku je stav zábavy taký, že všetky médiá robia to isté, slaboduché a prvoplánové. A to nie je len na škodu divákov, ale aj samotných médií.

10:51:04 - otázka od: René Dobrý den pán Belák, zaujíma ma Váš názor na dnešnú slovenskú muziku a či vidíte nejakú "slubnú" hviezdu z terajších účastníkov Superstar ako bol v predchádzajúcej napr. Peto Cmorík... Dakujem Dnešná slovenská muzika je podľa mňa na dobrej profesionálnej úrovni. Trochu iný názor mám na Superstar, kde sú neraz "deti" prinútené ocitnúť sa v stresovej situácii, bez toho, aby za to mohli. Vzbudzuje sa im akási umelá nádej, že Superstar im pomôže ku šťastiu. Žiaľ nie je to pravda. Zväčša je to len využitie na krátku trať televíznej show, kde je najdôležitejší tzv. rating, čiže sledovanosť divákov. A tí chcú vidieť aj nešťastných ľudí v živom prenose. Je mi z toho celého tak trochu zle. Sám som začínal ako bigbíťák v 60tich rokoch. Bolo to len o šťastí a slobode, nie o peniazoch. Pritom netvrdím, že medzi superstáristami nie sú vyložené spevácke talenty. Tie však potrebujú prirodzený vývoj a ten im nikto na Slovensku neponúka.

10:56:17 - otázka od: Peto Ahoj Lubo, pamätám si Rhytmick, na tú dobu bomba, ale určite to nebolo jednoduché... tie klipy sa asi tiež nerodili takto vzhľadom na socík a cenzúru. ako to vlastne fungovalo? Díky a prajem vela tvorivej práce. P. Rhytmick bol naozaj slávny. Nielen preto, že ponúkal to, čo mladým divákom niekoľko desaťročí chhýbalo, ale aj pre kvalitu tých, ktorí sa pri príprave relácie stretli. Vysoko si cením spoluprácu s Mekym Žbirkom, ktorého humor a nadhľad mi konvenuje. Inak úplne prvá relácia, ktorú som robil so zahraničnými klipmi bola Videoruleta, ktorú som uvádzal sám. Ale tá vznikala ešte v posledných mesiacoch starého režimu a tak jej možnosti boli obmedzené.

10:59:35 - otázka od: Jaro Peter - spolupracoval ste aj s nebohým Karolom Duchoňom, ja si myslím , že keby okolnosti boli iné, tak on ako spevák populárnych piesni so svojim hlasom mohol byť na Slovensku to čo Karel Gott v Česku, čo vy na to? Som presvedčený, že Karol Duchoň tým slovenským Gottom aj bol. Neraz sme sa na jednom pódiu s originálnym Gotom stretli a tan si vždy považoval umenie Karola Duchoňa. To, čo robil Karol Duchoň prirodzene, pán Got musel vydrieť. Ale pred oboma pánmi klobúk dolu. Bola to európska špička a pre Slovensko veľká reklama.

11:04:07 - otázka od: Jana Stražanská bola som tento rok, tak ako pravidelne, na jazzovych dnoch, ale na staré džezáky som len spominala. ako ste to hodnotili vy a kto sa vam najkviac pacil? Každý rok som účastníkom ďžezákov. Nielen preto, že džez mám rád, ale festival som jedno obdobie aj organizačne pripravoval. Pre mňa bolo tých džezových vrcholov počas éry BDD viacero. Posledný veľký zážitok bola klaviristka Hiromi. Bol som šťastný, že s ňou hral môj synovec Martin Valihora, syn mojej sestry Jany Belákovej. Džez je hádam popri vážnej hudbe jediná hudobná oblasť, kde peniaze hrajú druhú úlohu.

11:07:07 - otázka od: Ivar Na akych klavesach hrajete a ktory je Vas oblubeny hudobny nastroj ? Pôvodne som gitaristom. Neskôr som sa priučil keyboardom. V skupine The Players som hral na bicie. Neskôr som vyskúšal flautu, saxofón a trombón. Ale tá gitara je mojim prvým nástrojom. Keďže používam sample, tak mám master keyboard. Ďalej používam Yamahu a Motif.

11:09:09 - otázka od: Roman spolupracujete teraz s niektorou televiziou alebo pripravujete nieco? Pripravujem nový projekt internetovej televízie. Zatiaľ je všetko v plienkach, preto viac informácií nemôžem poskytnúť. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak by sa malo začať vy sielať koncom roka. Ale uvidíme....

11:18:54 - otázka od: Ľuboš Dobrý deň! Rád by som sa Vás opýtal, čo si myslíte o dianí v STV, o ktorej sa už celé roky píše a píše. Určite o tom viete veľa, keďže ste kandidovali na funkciu riaditeľa. STV je moja srdcovka najmä preto, lebo ma veľa naučila. Dala mi budúcnosť a spojila dve moje lásky - obraz a zvuk. Problém STV je problémom našej spoločnosti a jej postoja k médiu, ktoré vzniklo spočiatku na základe rozhodnutia UV KSS. Tej politiky sa doteraz STV nevie zbaviť. Ne je to však jej chyba. Náprva musí prísť zvonku. Chýba mi intenzívnejší tlak verejnosti na zmeny, ktoré by si iste väčšina divákov želala. V prvom rade je to naplnenie vízie verejnej služby, čo však neznamená, že STV musí vysielať len nezáživné besedy. Som si istý, že keby sa zvýšil tlak verejnosti a konečne sa jej stavom začali zaoberať tí, ktorí majú moc, zmeny by sa urýchlili. Najväčší problém vidím v názore na tento typ média. Verejnosť vníma STV ako nutné zlo, politici ako výbornú propagandu a poniektorí ako dobrý kšeft. Pokiaľ tieto tri bariéry budú pretrvávať, STV sa nezmení. Som naklonený myšlienke radikálnej zmeny smerom k modernému chápaniu média ako takého. Sklerotický model kamennej televízie nemá perspektívu.

11:23:21 - otázka od: Marek Plne suhlasim s nazorom na vekove obsadenie Superstar aj s nazorom, ze tieto hviezdicky su hodene do vzduchoprazdna napospas tzv. producentom. Myslim ze nemaju sancu vydat viac ako 1 CD na slabej urovni. Cest vynimkam .Z.Predna. Otazka: Co si myslite, kto dnes diktuje na Slovensku trendy v oblasti showbizu? Vdaka Showbiz je na Slovensku mŕtvy. Negenerujeme kvalitných umelcov, zabávačov, v médiách nedávame priestor vlastným talentovaným spevákom, vo vydavateľskej činnosti sa podporuje najme inport z cudziny. Čudujem sa, že tí, čo žijú zo showbizu si neuvedomujú, že domáci, úspešný artikel je aj dobrým exportným tovarom. Chce to len nových producentov a schopných manažérov. Dovtedy sa budeme len prizerať.

11:23:32 - otázka od: cica spieva ešte vaša sestra Janka Nespieva

11:24:10 - otázka od: anka Nechápem, prečo to ide tak pomaly. Už sa prihováram po tretí raz, ale odpoveď žiadna. Viac času už nemám. Teda ďakujem, pán Belák za ochotu odpovedať a želám veľa zdravia a úspechov! Škoda, že ste mi nedali otázku. Pekný deň.

11:29:07 - otázka od: Vlasto Kundrak Dobrý deň. Pozorne čítam všetky otazky a odpovede a stale smne sa velmi malo dozvedeli o vasom pripravovanom CD-éčku. Viete o nom prezradit niečo viac, Je na ňom 14 piesní. Všetko sú novinky až na jedu. Pieseň Povedz mi otec kedysi naspieval môj otec Michal Belák so sestrou Janou. Jasom ju upravil a naspieval sám. Jana nespievala, pretože by bolo čudné, keby sa ma v pesničke pýtala "Povedz mi otec, jak vyzerá čas.." Miesto nej by to mohla zaspievať moja dcéra Silvia, tá sa však venuje choreografii a o speve nechce ani počuť.

11:29:56 - otázka od: vlado Dobrý deň! Veľa sme počuli o Vašich slávnych petroveckých klobáskach. Vraj ste v tom úplný majster... Zákerná otázka....viem asi od koho je. Dúfam, že sa pri nich tento rok stretneme.

11:32:13 - otázka od: maťa Dobrý deň! veľmi sa mi páčily čo dokáže ulica a príbeh zvaný droga. Aký bude váš nový album humoreSka? humoreSKa bude o živote. Spievam nielen o láske, ale aj o priateľoch, starnutí, nešťadstí a o všetkom, čo môže človeka na akejsi púti slzavým údolím stretnúť. Stojím si za každým slovom a notou. Dúfam, že piesne budú mať veľa poslucháčov.

11:34:25 - otázka od: Helena Kormuth Dobry den pan Belak, "starsia spevacka garda" sa vytratila z televiznej obrazovky a chyba mi to. Neplanujete vytiahnut tychto ludi aspon pred Vianocami, aby sme si aj my skor narodeni trochu zaspominali na stare zlate casy ? Dakujem a prajem vela uspechov V televíznom archíve je dosť materiálu na to, aby sa pripravili spomienkové relácie. Dúfam, že Máša Sedláková, šéfka programu v STV, s ktorou som kedysi pripravoval krásnu reláciu pre deti Slniečko na rukavičke bude myslieť aj na tých skôr narodených. Želám krásnu jeseň a bohaté vianoce.

11:34:52 - otázka od: viliam Aj keď prší, želám pekný deň. Pán belák, dnes sú moderné krsty CD a ich medializácia. Chystáte niečo podobné aj vy? Krstiť budem. Pozývam aj Vás.

11:36:07 - otázka od: Michal Dobrý deň pán Belák. Videl som vas pred nedavnom v ranajkach slovenskej televizie a tam ste popri starom archívnom videklipe s otcom ukazali aj nove. kde ich ešte budeme môcť uvidieť, ke´dže stv ukazala len male časti Kliopy sú pripravené do vysielania. Dúfam, že slovenské televízie budú mať pre ne priestor. Ich nasadenie už nezávisí odo mňa.

11:37:32 - otázka od: Marika Klesniakova Prajem Ti vela dalsych uspechou,pozdrav rodinku Marika Marika......zdravím. Kde si teraz? Ozvi sa mi na belak@belak.eu.sk

11:40:28 - otázka od: novinár Pán Belák, určite pozorne sledujete televízny vývoj na Slovensku. Zaujíma ma váš názor od TV city, Luna, VTV, Markíza, JOJ, TA3 a pod. Želám pekný deň. Cesta slovenských televízií je krátka ale trnistá. Niektoré už nevysielajú, na niektoré by sme radšej zabudli. Pozerám sa skôr do budúcnosti. Mám dojem, že sme doma tak trochu zaspali. Digitálny svet úplne zmení ten mediálny. Televízie, ako ich vidíme dnes, nebudú mať zmysel. Sme na to pripravení?

11:40:54 - otázka od: Ivar Dakujem za odpoved, pod vsetky Vase nazory na sucasny hudobny trend by som sa podpisal. Aj ja som hudobne zacinal priblizne v rovnakom case - v r. 1968. Prajem Vam vela uspechov pri rozbehu a realizacii Vasho noveho projektu. Ďakujem. Príjemný deň.

11:41:37 - otázka od: Jan Korecky Ako vnimate superstarizaciu slovenskej popmusic? Na túto otázku som už odpovedal. Žiaľ môj názor nepatrí k tým pozitívnym.

11:43:37 - otázka od: Andrej Krasny deň! Veľmi ma potešilo, že vas pozvali na bleskovky, keďže o hudbe a mediach mate čo povedať. Aj keď dners sa k týmto témam vyjadruje už asi každy. Nemyslíte? Vyjadrovať sa k týmto témam má právo každý. Inak je to pri rozhodovaní. Tu niekde začína bieda Slovenska. Vo viacerých sférach nášho života rozhodujú nekompetentní, diletanti a kariéristi. Doplatia na to však len tí ostatní - občania.

11:45:08 - otázka od: Jano boooze ty si stary... ......žiaľ, nikto z ľudí nebude raz mladý. Každého čaká jen starnutie. Inak je to so slivovicou. Tá, čím je staršia, tým je lepšia. Chcem sa k nej priblížiť čo vajviac.

11:46:29 - otázka od: Simona dobry den, chcem sa spytat, cim sa zaoberate vo svojom volnom case, co Vas zaujima okrem hudby, ake mate ine zaujmy... dakujem, prajem vela uspechov! Milujem knihy. Ak mám aspoň chvíľu pre seba, tak čítam. Práve som na konci knihy Gusta Murína. Výborne sa zabávam. Odporúčam ju aj ostatným.

11:49:35 - otázka od: gin Hip hip hip cválaj len... to si pamätám dobre. Prečo sa Vám nepodarilo presadiť sa tak ako Modus, Taktici, Hammel? Kde sa stala chyba? Majte sa pekne a pevné zdravie Nemyslím, že som sa nepresadil. Možno nie tak a v takých sférach ako Lehotský a Hammel, ale stačí to. Sláva pre mňa nikdy nebola hybným momentom. V prvom rade mi išlo o slobodu a jej som podriadil celý život. Je to krásny zážitok, želám ho aj vám.

11:52:33 - otázka od: Kajo Ako si spomínate na pánov Filipa a Satinského? Boli to moji obľúbení srandisti ale aj ľudia. Obaja boli jedineční a svojskí. Vlastne sa v mnohom podobali, len každý mal trochu iný nos a váhu. Chďte do Kremnice, tam sú oba ich nosy vedľa seba. Aj cez ne vyzerajú impozantne. S ich odchodom odišlo aj veľa zo mňa.

11:55:17 - otázka od: Lubos Dobry den, Lubo. Rad by som sa opytal co si myslite o sucasnej sk hudbe a tiez o prezentovani Elanu v New Yorku ako o "Dobyti Carnegie Hall"? Zo skupiny Elán si najviac vážim Borisa Filana. Je to moja krvná skupina a jeho slová patria k tým najlepším, čo ponúkla slovenská textárska škola. Úspech v Carnegie Hall je skôr pocta slovenských a českých exulantov na umenie skupiny Elán. Iste to bolo pre hudobníkov príjemné.

11:55:34 - otázka od: Jano LUBO DRZIM PALEC.vies to. Jano, díky......

11:59:29 - otázka od: Rebeka prajem krasny den :-) dufam, že sa bude darit aj nadalej !! Dúfam tiež. Je dvanásť hodín. Žiaľ budem musieť končiť. Ďakujem za otázky. Dovidenia niekedy nabudúce. ĽUbo Belák

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu