Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Londýn: Takéto bomby zabíjali

Túto bombu našli v aute jedného zo štyroch teroristov, ktorí vraždili v Londýne 7. júla.
Túto bombu našli v aute jedného zo štyroch teroristov, ktorí vraždili v Londýne 7. júla.

LONDÝN - Takéto nálože použili teroristi pri krvavých útokov na dopravnú sieť v Londýne. Americká spravodajská stanica ABC priniesla zábery domácky vyrobených bômb, ktoré londýnski atentátnici zanechali vo svojom aute. Po prvýkrát bolo taktiež možné vidieť katastrofu, ktorá postihla 7. júla londýnske podzemie pri výbuchoch vozňov metra.

Päť dní po teroristických útokoch našli britskí kriminalisti v aute na vlakovej stanici v Lutone 16 náloží. Auto tam zanechali atentátnici, ktorí tu nastúpili do vlaku a v Londýne spáchali útoky. Usmrtili pri nich 52 ľudí. Vozidlo patrilo jednému z útočníkov Shehzadovi Tanweerovi, ktorý sa odpálil na stanici metra Aldgate.

Polícia v aute našla 12 bômb a 4 detonátory vyrobené z materiálov bežne dostupných v každom supermarkete. Polícia teraz analyzuje konštrukciu výbušnín, aby ich mohla porovnať s náložami, ktoré zlyhali 21. júla. Analýza pomôže zistiť, či bomby z oboch akcií pochádzali z jednej dielne.

Výbuchy zo začiatku mesiaca boli také silné, že vyšetrovatelia nanešli komponenty náloží. Niektoré z nájdených bômb boli zabalené v sklenených fľašiach, iné v plastových nádobách. V niektorých prípadoch išlo o sklenené nádoby s klincami, ktoré mali poslúžiť ako šrapnely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu