Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Záplavy v Turecku majú už vyše tridsať obetí

Valiaca sa voda strhla na uliciach desiatky áut
Valiaca sa voda strhla na uliciach desiatky áut (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Najmenej 31 ľudí zahynulo v Istanbule v severozápadnom Turecku počas dvojdňových povodní spôsobených prívalovými dažďami. Osem osôb je nezvestných. Valiaca sa voda strhla na uliciach desiatky áut a spôsobila aj ďalšie materiálne škody.

Na pomoc do postihnutej oblasti boli vyslané štyri vrtuľníky a osem záchranných člnov. Podľa tureckých meteorológov sú súčasné prívalové dažde v Turecku najsilnejšie za posledných 80 rokov. Hladina vodných tokov stúpla o viac ako meter. Ďalší dážď sa podľa predpovede očakáva v severozápadnom Turecku dnes.

"Je to katastrofa, k akej dochádza raz za storočie. Na región Istanbule napršalo za dňa a pol celá tretina ročného priemeru zrážok," povedal istanbulský guvernér Muammer Güler.

Niektoré z obetí zahynuli vo svojich autách. Ťažko postihnutá je tiež infraštruktúra. Zaplavená bola diaľnica vedúca z Istanbulu na Grécko a Bulharsko, aj hlavné komunikácie vedúce na istanbulské medzinárodné letisko. Podľa oficiálnych správ však nebola prerušená letová prevádzka. Práve na diaľnici na letisku v blízkosti štvrti Bašakšehir popoludní objavili šesť tiel. Zahynuli tu okrem iného traja vodiči kamiónu, ktorí spali v kabínach svojich áut, strážca parkoviska a miestny roľník. V susednej štvrti Halkali našli telá siedmich pracovníčok textilnej továrne v prevrátenom mikrobuse, ktorý ich viezol.

Na Čiernom mori v blízkosti Kyliosu sa v utorňajšej búrke rozlomila nákladná loď s kambodžskou vlajkou a potopila sa. Jej 12 členov posádky Ukrajincov, Gruzíncov a Azerbajdžancov zachránila turecká pobrežná stráž.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu