Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Prasačia chrípka v USA si vyžiadala mimoriadne opatrenia

WASHINGTON - Spojené štáty americké vyhlásili v súvislosti so šíriacou sa prasačou chrípkou núdzový stav pre verejné zdravie a každého prichádzajúceho človeka z krajín s ohlásenými prípadmi tejto nákazy podrobia dôkladnej prehliadke. Americké úrady zároveň v nedeľu informovali o 20 potvrdených prípadoch prasačej chrípky v krajine.

O kroku amerického ministerstva zdravotníctva informovala ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová. Vyhlásenie núdzového stavu je "štandardný pracovný postup", povedala Napolitanová s tým, že chrípka sa zatiaľ objavila v piatich amerických štátoch. Tento krok umožňuje zapojiť federálne, štátne a miestne úrady a ich zdroje do prevencie šírenia vírusu.

"Dovoľuje nám to využiť liečebné a diagnostické testy, ktoré by sme ináč nemohli použiť, najmä voči veľmi mladým deťom. Na základe tohto rozhodnutia môžeme uvoľniť prostriedky na nákup dodatočných protivírusových liekov. Všetky osoby vstupujúce na územie USA z krajiny s vírusom napádajúcim ľudí sa podrobia všetkým patričným kontrolám Centra pre choroby a prevenciu," uviedla.

Imigrační úradníci sa orientujú najmä na ľudí, ktorí majú príznaky chrípky. Podobné mimoriadne opatrenia uplatnili počas záplav v nedávnych mesiacoch aj v štátoch Minnesota a Severná Dakota, aj počas inaugurácie nového prezidenta Baracka Obamu v januári. Mexický minister zdravotníctva José Ángel Córdova v noci na nedeľu oznámil, že počet ľudí, ktorí podľahli tomuto jedinečnému typu chrípky, stúpol na 81.

Prasačia chrípka je kombináciou vtáčieho, prasačieho a ľudského vírusu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má tento vírus jednoznačne "pandemický potenciál".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu