Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Diskriminácia v EÚ je vraj bežný jav

BRUSEL - Viac ako polovica príslušníkov národnostných menšín a imigrantov v Európskej únii si myslí, že v ich krajine je diskriminácia veľmi rozšírená.

Na porušovanie práv sa najviac sťažovali Rómovia a Afričania. Tvrdí to Agentúra Európskej únie pre základné práva, ktorá svoju vôbec prvú správu na tuto tému zverejnila v stredu.

Podľa výsledkov prieskumu množstvo opýtaných tvrdilo, že v poslednom roku sa stretli s diskrimináciou, keď žiadali o úver, alebo sa uchádzali o prácu. Až 55 percent imigrantov si myslí, že "diskriminácia na základe etnického pôvodu je v ich krajine rozšírená". Z nich 37 percent sa stalo obeťou diskriminácie v poslednom roku, ale len každý piaty z nich to nahlásil na políciu. Prieskum sa robil na vzorke 23 500 príslušníkov národnostných menšín a imigrantov vo všetkých 27 krajinách únie.

Riaditeľ agentúry Morten Kjaerum zdôrazňuje, že mnohí diskriminovaní nedôverujú vládnym protirasistickým politikám, ktoré ich majú ochraňovať. "Tisíce prípadov rasistických zločinov a diskriminácie ostávajú neviditeľné. Znamená to, že páchatelia sú nepotrestaní, obete sa nedočkajú spravodlivosti a tvorcovia štátnych politík nie sú schopní prijať adekvátne opatrenia, ktoré by zabránili opakovaniu týchto zločinov," povedal.

Podľa štúdie 47 percent Rómov tvrdí, že najviac diskriminácie zažili v posledných 12 mesiacoch. Výsledky podľa agentúry ukázali, že pre zmenu "neradostného obrazu" 12 miliónov Rómov v Európe je potrebné urobiť viac. Spomedzi opýtaných príslušníkov tohto etnika 66 až 92 percent neoznámilo prípady diskriminácie úradom.

V stredu zverejnená štúdia je prvým európskym materiálom zameraným na skúsenosti s diskrimináciou, ktorý odborníci vypracovali pomocou osobných rozhovorov s menšinami priamo v teréne. Vo všetkých krajinách únie kládli respondentom tie isté otázky. Podľa agentúry mala EÚ "vážny nedostatok údajov" o menšinách vo svojich členských krajinách. Štúdia potvrdzuje predošlé správy orgánov EÚ, podľa ktorých musia štáty viac ochraňovať práva menšín a zabezpečiť im lepší prístup k sociálnemu bývaniu, práci, vzdelaniu a lekárskej starostlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu