Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Kremeľ obviňuje Západ z ovplyvňovania volieb v Gruzínsku

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Kremeľ v piatok odsúdil údajné zasahovanie Západu do parlamentných volieb v Gruzínsku, ktoré sa uskutočnia v sobotu. Uviedol tiež, že Rusko neovplyvňuje a nezasahuje do gruzínskych záležitostí. Informuje agentúra AFP.

"Sledujeme absolútne bezprecedentné pokusy o zasahovanie Západu. Nielenže sa snažia Tbilisi vykrútiť ruky, ale pokúšajú sa diktovať podmienky," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kritici obviňujú vládnucu stranu Gruzínsky sen z toho, že približuje krajinu k Rusku v čase ruskej invázie na Ukrajine. Gruzínska vládna väčšina v tomto roku prijala kontroverzný zákon o tzv. zahraničných agentoch, zameraný na mimovládne organizácie financované zo zahraničia.

Prijala tiež zákon obmedzujúci práva sexuálnych menšín. Brusel varoval, že tieto právne normy podkopávajú dlhodobú snahu Gruzínska o členstvo v Európskej únii. Gruzínsko a Rusko boli súčasťou Sovietskeho zväzu. V roku 2008 viedli vojnu o kontrolu nad proruskými separatistickými oblasťami Abcházsko a Južné Osetsko. Obe krajiny prerušili diplomatické vzťahy. Vládnuci Gruzínsky sen však v posledných rokoch obviňujú, že kopíruje ruské autoritárske zákony a usiluje sa o hospodárske a politické väzby s Kremľom, píše AFP.

Viac o téme: RuskoVoľbyGruzínskoKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu