Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Intenzívna prestrelka Talibanu sa stala tragédiou! Zahynulo desať policajtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Desať policajtov zahynulo pri útoku na kontrolnom stanovišti v pakistanskej provincii Chajbar Paštúnchwá neďaleko afganských hraníc, uviedli v piatok predstavitelia polície. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban (Tehríke Tálibán Pákistán, TTP). Informuje agentúra AFP a Reuters.

"Intenzívna prestrelka trvala takmer hodinu. Pri útoku zahynulo desať pohraničných policajtov a ďalších sedem utrpelo zranenia," povedal predstaviteľ spravodajských služieb pod podmienkou zachovania anonymity. Na stanovište pohraničnej polície v okrese Déra Ismaíl Chán vo štvrtok podniklo útok približne 20 až 25 militantov. Útok sa odohral približne 70 kilometrov východne od afganskej hranice.

archívne video

Taliban rokuje v Nórsku (Zdroj: profimedia.sk)

Pakistanský Taliban vo vyhlásení, v ktorom sa prihlásil k útoku, oznámil, že útok bol odvetou za zabitie vysokopostaveného vodcu Ustáda Kurešího. Pakistanská armáda vo štvrtok uviedla že Kureší bol jedným z deviatich ľudí vrátane dvoch samovražedných bombových útočníkov, ktorí boli zabití pri operácii v okrese Bajaur hraničiacom s Afganistanom, píše Reuters.

Pakistan zaznamenal nárast počtu útoku militantov

Pakistan zaznamenal nárast počtu útoku militantov, odkedy sa v roku 2021 vrátil v susednom Afganistane k moci Taliban. Pakistanská odnož tohto hnutia podniká v krajine útoky zamerané najmä na bezpečnostné zložky. Jeden policajt zahynul pri samostatnom útoku, ku ktorému došlo vo štvrtok večer v blízkosti afganskej hranice v okrese Chajbar.

Minulý mesiac bol terčom útoku policajný konvoj sprevádzajúci zahraničných veľvyslancov. Pri útoku zahynul jeden policajt.Islamabad tvrdí, že útoky podnikajú rôzne militantné skupiny zo susedného Afganistanu, z ktorých mnohé sú napojené na TTP, čo však orgány Talibanu v Kábule popierajú. Pakistanský Taliban má historické korene v Afganistane a vyznáva rovnakú ideológiu ako afganský Taliban.

Viac o téme: ObeteSmrťPrestrelkaPolícia Taliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu