Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Rusko sa zameralo na Blízky východ: Taliban už nepovažuje za TERORISTICKÚ skupinu! Očakáva pomocnú ruku

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a zástupca Talibanu Amir Khan Muttaqi na konferencii
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a zástupca Talibanu Amir Khan Muttaqi na konferencii "moskovský formát" v Moskve. Vpravo členovia teroristickej skupiny ISKP (Islamský štát - provincia Chorásán) (Zdroj: X/India in Russia/Baghawt Kwunki)

MOSKVA – Rusko sa snaží rozšíriť svoju sféru vplyvu aj na miesta, ktoré sú pre Západ doslova tabu. Afganistan je jednou z najväčších krajín Blízkeho východu, pričom jeho velenie Taliban považuje okolitý svet naďalej za teroristickú hrozbu. Rusi a niektoré ďalšie krajiny to ale vidia inak. Túto frakciu dokonca Moskva odstránila zo svojho zoznamu teroristických organizácii.

V Moskve sa začiatkom októbra konalo v poradí už šieste kolo rokovaní o Afganistane, ktoré organizovala ruská vláda. Konferencie tzv. "moskovského formátu" sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí Talibanu Khan Muttaqi. Informuje o tom The Moscow Times. Taliban je od roku 2021 vládnucou frakciou v Afganistane, no jeho vládu formálne nikto neuznal. 

Pozvané krajiny 

Okrem Ruska a Talibanu (za Afganistan) boli na stretnutí prítomní aj zástupcovia Číny, Indie, Pakistanu, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Hlavným bodom programu bola otázka globálnej bezpečnosti, ekonomický rozvoj a najmä humanitárna pomoc pre Afganistan.

 Rusko pritom nie je prvou krajinou, ktorá nadviazala priateľské diplomatické styky s Talibanom. Začiatkom tohto roka to bol práve Peking, ktorý oficiálne prijal diplomatické poverovacie listiny od vyslanca Talibanu. Po Číne nasledovali Spojené arabské emiráty (SAE) a Uzbekistan. 

Pomoc v boji proti Islamskému štátu 

Ruská vláda oznámila, že na najvyššej úrovni bolo prijaté rozhodnutie odstrániť Taliban z národného zoznamu teroristických organizácií. "Na rozhodnutie musia nadviazať rôzne právne postupy, aby sa stalo realitou," povedal počas konferencie Zamir Kabulov, osobitný predstaviteľ Ruska pre Afganistan. Kabulov diskutoval aj o možnosti pozvania Talibanu na ďalšie stretnutie BRICS, ktoré sa má už onedlho konať práve v Rusku. Zdôraznil však, že "s tým musia najprv súhlasiť všetci členovia tohto zoskupenia". 

archívne video

Teroristický útok v Moskve

Riaditeľ FSB Alexander Bortnikov tento krok odôvodnil ako "snahu o spoluprácu s Talibanom v boji proti vplyvu Islamského štátu v provincii Chorásán (ISKP)". ISKP je regionálnou pobočkou obávaného Islamského štátu (IS) a od prevzatia moci Talibanom údajne rozširuje svoju prítomnosť v Afganistane. Skupina sa prihlásila k zodpovednosti za marcový útok na radnicu Crocus neďaleko Moskvy, ktorý si vyžiadal 145 mŕtvych civilistov.

Raj pre terorizmus

Afganistan sa po nadvláde Talibanu ocitol v izolácii. Medzinárodné agentúry a vlády rôznych krajín sa stiahli z tohto územia a uvalili na Afganistan sankcie. V krajine to vyvolalo obrovskú mieru chudoby. Na humanitárnu pomoc je odkázaných viac ako 24 miliónov ľudí. Minister zahraničných vecí Ruskej federácie už dlhšie vyhlasuje, aby Západ stiahol sankcie voči Talibanu. 
  
Geografické rozloženie krajiny poskytuje bezpečný prístav pre teroristické skupiny, pričom niekoľko medzinárodných agentúr už vyjadrilo obavy, že organizácie ako Al-Káida, ISKP a iné mobilizujú nových bojovníkov práve na území Afganistanu. Od roku 2021členovia ISKP na území Afgnistanu zabili najmenej 1 100 a zranili ďalších 2 600 civilisitov. 

Bezpečnostná rada OSN vydala správu o "vysokej koncentrácii teroristických skupín v Afganistane". Najväčšiu hrozbu predstavuje ISKP, ktorého útoky sa v roku 2022 zamerali aj na ruské a čínske veľvyslanectvá v Kábule. 

Obchodné vzťahy 

Čína už prenikla do Afganistanu prostredníctvom veľkých investícií, vrátane projektov ťažby ropy. Ruský obchod s Afganistanom (kontrola cez Taliban) má podľa predpokladov dosihanuť koncom roka úroveň jednej miliardy dolárov. Moskva chce navyše obnoviť aj Hodvábnu cestu do južnej Ázie. Akýkoľvek diplomatický styk s Talibanom však prichádza za cenu legitimizácie radikálnej skupiny. 

Obmedzené slobody 

Taliban uvalil v Afganistane prísne obmedzenia na slobody žien vrátane zákazu vyššieho vzdelávania, zamestnania a účasti na verejných a politických podujatiach. Typickým je aj prenasledovanie menšín, potláčanie slobody prejavu či cenzúra v médiách. 

Zainteresované strany v moskovskom formáte obhajovali "ochranu základných práv žien, dievčat a všetkých etnických skupín", nestanovili sa však žiadne spôsoby, ako brať Taliban na zodpovednosť. Na stretnutí neboli prítomní žiadni politickí oponenti Talibanu, občianske združenia,  ani ženské organizácie.  

Viac o téme: StretnutieKonferenciaTeroristiRuskoAfganistanTalibanBlízky východBRICSObchodné vzťahy Moskovský formát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu