Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Putin kritizuje rozšírenie NATO! Označuje to za nespravodlivé, hrozí zmenou

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Kirill Kazachkov/Roscongress Foundation via AP)

KAZAŇ - Vladimir Putin po summite skupiny rozvíjajúcich sa krajín BRICS obvinil Západ z nespravodlivého rozširovania Severoatlantickej aliancie, píše agentúra TASS. Rusko to podľa svojho prezidenta zmení.

Rusko žiadalo zahraničných partnerov, aby sa NATO na východ nerozširulo, pretože to narúša ruskú bezpečnosť; Západ však tieto výzvy podľa ruského prezidenta ignoroval. "Oni to napriek tomu urobili. Je to spravodlivé? Nie je tu žiadna spravodlivosť a my chceme túto situáciu zmeniť a dosiahneme to, "citovala agentúra TASS šéfa Kremľa.

archívne video

Intenzívny výcvik ukrajinských vojakov - budúci velitelia čaty si zdokonaľujú svoje bojové schopnosti. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Veľkú vlnu rozšírenia Severoatlantická aliancia zažila na prelome tisícročí, keď do nej vstúpili viaceré stredoeurópske a východoeurópske krajiny, vrátane Česka. V dôsledku vpádu ruskej armády na ukrajinské územie, ktorý Moskva začala vo februári 2022, sa k NATO pripojili Fínsko a Švédsko. O prijatie do aliancie sa usiluje aj samotná Ukrajina, ktorá sa tretím rokom za podpory Západu bráni ruskej invázii. Šéf NATO Mark Rutte minulý týždeň pri schôdzke ministrov obrany členských krajín bloku vyhlásil, že je jasné, že Ukrajina členom aliancie bude, je iba otázkou, kedy sa tak stane.

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinZápadBRICS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu