Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Scholz vyjadril podporu moldavskej prezidentke: Týka sa boju proti zahraničnému vplyvu

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz uistil moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú o pokračujúcej nemeckej podpore pri posilňovaní odolnosti Moldavska voči vplyvu zo zahraničia, uviedol v stredu hovorca nemeckej vlády.Informuje správa agentúry Reuters.

Moldavská prezidentka počas telefonického rozhovoru informovala nemeckého kancelára o výsledkoch prvého kola prezidentských volieb a referende o ústavnom ukotvení smerovania Moldavska do Európskej únie. Sanduová taktiež hovorila o ruskom vplyve a proruskej propagande v období volieb.

archívne video

Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

"Kancelár ubezpečil prezidentku Sanduovú o pokračujúcej podpore pri posilňovaní odolnosti Moldavska voči zahraničnému vplyvu a destabilizačným aktivitám," uvádza sa vo vyhlásení nemeckej vlády. V referende z 20. októbra sa Moldavčania tesnou väčšinou vyslovili za súhlas s pripojením sa k Európskej únii. Za vstup do EÚ sa po spočítaní všetkých hlasov vyjadrilo 50,46 percenta voličov. Proeurópska prezidentka Maia Sanduová sa 3. novembra stretne v druhom, rozhodujúcom kole volieb novej hlavy štátu s Alexandrom Stoianoglom, bývalým generálnym prokurátorom, ktorý má podporu proruských socialistov.

Viac o téme: PodporaMoldavskoOlaf ScholzMaia Sanduová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu